Ще бъде ли ефективна новата акция на "Пътна полиция"?

Коментар на Красимир Георгиев и Христо Радков

15.01.2021 | 21:17 Редактор: Искра Ангелова

Над 13 000 нарушения на пътя само за 5 дни! Ще бъде ли ефективна новата акция на "Пътна полиция", която ще следи за шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици?

"Не съм много оптимистично настроен, защото се нагледахме на акции, операции, статистики, но кръвта по пътищата се лее, броят на убитите е голям. Искам да коригирам някои неща, които слушам в последно време, как е намалял броят на убитите, как полицията си е свършила работата", каза председателят на АКАБ Красимир Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него, ако сме под карантина цяла година - броят на убитите драстично ще спадне, но това е следствие от подобрена дейност на институциите.

"Това е резултат от карантината, затварянето на ресторантите, хотелите и т.н., което прави безсмислено пътуването. Нека не се заблуждаваме, положението е трагично и тежко", подчерта Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Другият експерт - председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков,  е на същото мнение и посочи, че акцията, която се провежда, няма да доведе до нищо, освен до засилване на корупционни практики.

"Това е, защото тя е насочена срещу нарушения на водача, а не е насочена да даде яснота на пътя, който в момента е най-опасният. Тези дни акциите са, защото има много лед по пътя, но водачите не могат да променят леда. Трябва да има пътно почистващи фирми. Във верижната катастрофа на Околовръстното видяхме, че колите нямат никакво сцепление", допълни Радков.

Красимир Георгиев смята, че реформата е неизбежна и спешна в органите на КАТ.

"Там положението е трагично. Кръстът трябва да си понесе и обучението, както и изпитите за придобиване на правоспособност. Всеки на пътя трябва да носи отговорност, както е записано в закона, но, за съжаление, остава само написаното. Бихме постигнали успехи, ако заложим на превенцията, а не само на наказанията", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК