Хематолог развенча разрешените ваксини: Задават се по-безопасни и сигурни

Д-р Чавдар Ботев предупреди за опасност от тежки автоимунни заболявания

08.01.2021 | 20:22 Редактор: Тодор Петров

Имаме първите две РНК ваксини, които са направени за по-малко от година. Предишната най-бързо регистрирана ваксина е била за 4 години, обикновено пътят е 10 години. Имаме много неизвестни. Имам забележки към първите 2 ваксини (бел. ред. - на Pfizer/BioNTech и на Moderna). Трябва да имаме правилен подход, а не да се съобразяваме какво казват другите държави.

Това заяви хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на предаването "Денят ON AIR". Той подчерта, че ваксините не са одобрени, а са разрешени за ползване с оглед на епидемиологичната обстановка. Ще разберем дали са подходящи след 2-3 години във фаза 3, предупреди той.

"Трябва да има много по-голяма гласност за минусите на ваксините и всеки сам да прецени. Ковид-19 е изключително сериозно заболяване с голяма смъртност и много хора са подходящи за ваксини. 80% от починалите са хора над 65 години, особено с придружаващи заболявания. Съветвам ваксините да отидат към най-рисковите", посочи още д-р Ботев.

За него е необяснимо как дружествата на диабетици и кардиолози на Запад са подкрепили ваксината. Същевременно тези болни са били изключени от проучването на ваксините. По думите му за тази група хора и за бременните жени трябва да се подхожда по-внимателно с ваксинирането.

"В тези ваксини, поради това, че се съхраняват на ниска температура, има етиленгликол. Когато се приложи, той дава много тежки алергични реакции. Вече имаме случаи, в които хората правят ваксината и изпадат в шок. По-страшно е, че този етиленгликол го има в много продукти и ще имаме необясними алергии. Когато се ваксинирате със същата ваксина, може да се получат огромен брой алергии", предупреди д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Според него ваксинацията е решение, но истинското решение е да се изчакат по-добри ваксини. Хематологът алармира, че не е уцелена дозата във ваксината на AstraZeneca. При ваксината на Moderna във фаза 1 дозите бяха едно към десет - нямаше междинни дози.

"Сега се откри, че ако направите два пъти по-малка доза при млади хора от 18 до 50 г. ефектът е същият, който имате с по-голямата. За AstraZeneca това означава, че ваксината има лек увреждащ ефект. С качване на дозата трябва да увеличавате количеството антитела, а ние имаме точно обратното", разясни д-р Ботев.

За него е необясним и въпросът защо трябва да се имунизират отново хората, които вече са прекарали коронавируса. 

"До 90 дни не трябва да се ваксинирате, след това казват, че може да се ваксинирате. Тук може да се получи прикриване на резултатите, защото вие като имате имунитет от прекараната инфекцията, не се знае какъв е ефектът от ваксината. Ако титърът е висок, не е желателно да се поставя ваксина", коментира специалистът.

Той алармира още, че е възможно образуването на антитела срещу собствените органи. И цитира проучване, според което 40% от тежко преболедувалите инфекцията ще развият автоимунни антитела.

"Не бива да вярвате, че имате имунитет, когато се ваксинирате. Трябва да извадим всички факти и хората много повече ще се ваксинират. Аз не съм ваксиниран, но си избрах ДНК ваксина, която подсигурява най-добър баланс между клетъчен и хуморален имунитет. През това време взимам "Ивермектин", сподели д-р Ботев.

Вижте целия разговор с д-р Чавдар Ботев във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

5
7 rate up comment rate down comment 2
Моля?
преди 1 месец
Ако внимателно прочетете интервюто, може да се хванете за главата. Цитат 1 - "Не бива да вярвате, че имате имунитет, когато се ваксинирате. Трябва да извадим всички факти и хората много повече ще се ваксинират.“ - Защо тогава да се ваксинират, ако не бива да вярват, че имат имунитет? Цитат 2 - “ Аз не съм ваксиниран, но си избрах ДНК ваксина, която подсигурява най-добър баланс между клетъчен и хуморален имунитет.” - Нали точно те, може да причинят антитела срещу собствените органи? Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 1
venzislava
преди 1 месец
България е пълна с капацитети от всяка област. Жалко, че никой не ги пита за нищо. А може би има причина? Сигнализирай за неуместен коментар
3
13 rate up comment rate down comment 2
Тодор
преди 1 месец
Уважаеми колега, като говорите за другите, може и да сте прав, но не разчитайте на постоянно вземане на препарат, предназначен за животни. Ако наистина във ваксината има етиленгликол, който е основна съставка на антифриза, а това е доста обезпокоително. Това е изключително токсичен агент!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 20
Загрижен гражданин
преди 1 месец
Що давате тринуна на такива компрометирани люде? Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 13
wazaw
преди 1 месец
Ботев е против ваксините, щото трябва да продаде ивермектина на Домуса първо... Сигнализирай за неуместен коментар