Ще имаме избор: Одобриха и ваксината на Moderna срещу коронавируса

Урсула фон дер Лайен: Добра новина за усилията ни да предоставим повече ваксини

06.01.2021 | 15:34 Редактор: Искра Ангелова

Европейската агенция по лекарствата одобри втора ваксина Ковид-19 за използване на територията на Европейския съюз. Това е препаратът на американската компания Moderna. Очаква се и одобрението на Европейската комисия, за да започне същинската имунизация.

"Добра новина за усилията ни да предоставим повече ваксини срещу Ковид-19 на европейците! Сега работим с пълна скорост, за да я одобрим и да я направим достъпна в Европейския съюз", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От агенцията по лекарствата уточняват, че ваксината е била използвана в проучване, включващо около 30 000 души, в което е показала ефикасност от около 94%. 

Решението дава на страните членки правото да ползват и втора ваксина в битката с вируса. И идва на фона на висок процент на заразени в много страни и силна критика за бавния темп на ваксинации. 

"Това е доказателство за усилията и ангажираността на всички участници, че имаме тази втора положителна препоръка за ваксина малко след една година от обявяването на пандемията от Световната здравна организация", коментира изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук.

Германският министър на здравеопазването заяви, че очаква ваксината на Moderna да започне да се разпространява за страните от ЕС следващата седмица. И очаква да получи 2 милиона дози през първото тримесечие на годината и 50 милиона за 2021 година. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК