До дни започват да ваксинират учителите, желаещите стават все повече

Процентът им в Бургас е скочил рязко

08.01.2021 | 17:46 Редактор: Радостина Димитрова

Другата седмица може да започне ваксинацията на учителите, съобщи здравният министър.

Малко над 22% от преподавателите и 10% от непедагогическия персонал в Бургаска област са изявили желание да се ваксинират. Това съобщиха от Регионалния инспекторат по образование.

Процентът на желаещите да се ваксинират учители в Бургас скочил рязко още вчера в края на деня, когато започва изготвянето и на втори списък за ваксинация с непедагогическия персонал. В града броят на учителите, които се сблъскаха с вируса, не беше малък. 

"Броят на учителите в цялата област е близо 6000 и от тук броят на заболелите е значително по-висок, ако сравняваме с други области, но той е под 1000. За съжаление имаше и случаи с необратим край", коментира директорът на РИО Бургас Виолета Илиева.

В иновативното училище в Бургас учителите са млади и не попадат в рисковата група. Въпреки това половината от тях а изявили желание да се ваксинират. 

"Отговорното поведение е именно да вземем предпазни мерки не само за себе си, но и за своите близки и за семействата на децата, с които работим", заяви директорът на ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията" Михаил Ненов.

"Да, аз ще се ваксинирам. Понеже съм учител по физическо и се предполага, че имам добра физическа подготовка и по-голяма вероятност да преборя вируса, но за хората, които обичам", каза учителят по физическо Даниела Миклебуст.

Фари Хатче е начална учителка. Тя е сред тези педагози, които се колебаят да си поставят ваксината.

"Реших да не се ваксинирам, защото аз не съм раждала досега. Това все пак е един експеримент и не можах да се реша", посочи Хатче.

Последните данни сочат, че броят на учителите и учениците, които са под карантина в Бургас, значително е намалял и гимназистите могат да се върнат в класните стаи.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК