България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учителите не са срещу ваксините, но искат време за информиран избор

Юлиян Петров: Страхът ни пази, някои може да се откажат да бъдат преподаватели

07.01.2021 | 08:47 Редактор: Тодор Петров
Учителите не са срещу ваксините, но искат време за информиран избор

Ваксинирането срещу коронавируса у нас върви по план, но остават въпросителните около учителите, тъй като голяма част от тях се колебаят дали да бъдат ваксинирани. 

"Продължаваме да обясняваме, че трябва да има достатъчно информация и време за размисъл. В момента темата ваксини стана като национален дебат. Голяма част от учителите се колебаят, искат повече информация и малко повече да помислят", заяви председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че едва ли някой човек си мисли, че даден медикамент носи 0% риск. Всяко лекарство носи риск, но той е нищо в сравнение с по-голямата заплаха, отбеляза Петров.

"Учителите не са против ваксината. Вече 30% са готови за ваксините, голяма част са в списъците от Министерството на здравеопазването. Защо трябваше до днес-утре тези списъци да свършат? Ваксините ги няма, месец-два ще трябва да се чака. Трябва по-полека да започнем тази кампания. Много малко са учителите срещу ваксините, но нека да имат свободен и информиран избор. Не бих приел да се обвърже - които са ваксинирани - работят, които не са - не", обясни той.

По думите му учителите биха се съгласили на завръщане в училище на 18 януари след много точен анализ какво се случва и накъде вървим. Здравето и животът на учителите и децата са най-важни, подчерта Юлиян Петров и добави, че непедагогическият персонал в училищата също трябва да бъде ваксиниран.

"Проблемът е в знанието как работи нашата система. Много често не ни слушат какво предлагаме. По-добре би било да ни изслушат. Синдикат "Образование" не сме за това всички да започнат на 18 януари. Заложихме хипотезата пак всички да излезем", каза още гостът в студиото на "България сутрин".

"Не трябва да заглушаваме и неглижираме страха. Страхът ни пази. Пътят трябва да бъде много правилен, достатъчно бавен и осъзнат за колегите, които се страхуват малко повече. Веднага да можем да превключим, ако започне обратният процес на повече заразени. Ако пресолим манджата, ще стигнем до нежелани ефекти. Някои от тях дори ще се откажат да бъдат учители", посочи Юлиян Петров.

Той не очаква имунизирането на преподавателите да започне преди началото на февруари.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК