Училищен директор: Машини за мерките сме - чувстваме се боси, ако сме без маска

Най-големите дефицити при малките ученици са в четенето и писането, заяви Асен Александров

06.01.2021 | 21:48 Редактор: Радостина Димитрова

Дистанционното обучение е добър опит за учениците за бъдещите им професии. 50% от работата ще си я вършат от вкъщи. Това заяви директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров в студиото на "Денят ON AIR".

По неговите думи решението по-големите ученици да се върнат в класните стаи на 18 януари е много добро.

"Не съм вирусолог, но и децата копнеят за това", посочи Александров. Той сподели, че повечето учители предпочитат да работят присъствено.

"Колкото и да изглежда отстрани, че за учителите е по-лесно, не е така. Учителите предпочитат да са присъствено, защото губят контрол - учениците могат да изключат камери, микрофони", отбеляза директорът на 51 СУ пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че част от учителите се притесняват от Ковид-19 - едни повече, други - по-малко, но вярват на вирусолозите. А процентът на желаещите да се ваксинират се увеличава.

"Има дейности, които не могат да се правят добре онлайн. За по-големите ученици дистанционното обучение е по-ефективно, отколкото при по-малките. Най-големи са дефицитите по четене, писане. И социалните контакти много липсват на учениците", коментира Асен Александров.

"Ние сме станали като машини за мерките - ако сме без маска, се чувстваме все едно сме боси", смята директорът.

И сподели, че ако ученик не се чувства добре, не е проблем да си остане вкъщи и да учи дистанционно.

"Може да се следи урокът онлайн, имаме камери в класните стаи към дъските и микрофони, които хващат на 10 метра. Това е т.нар. хибридно обучение", обясни той.

Директорът на 51-во СУ отбеляза, че е говорил с учители от други държави и България в дистанционното обучение е много по-добре.

"Давам добра оценка на дистанционното обучение. Нулева е възможността да е нулева годината, към този момент не виждам необходимост от удължаване на годината. Тази пандемия ни показа, че трябва бързо да излезем от стереотипите", каза на финала Асен Александров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК