Вълчев: След 18 януари поетапно ще връщаме учениците в клас

Той посочи, че се обсъжда вариант с редуване

04.01.2021 | 12:11 Редактор: Ивет Арабова

След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на посещение в 143-то ОУ "Георги Бенковски“ в столицата.

"Не трябва много седмици децата да бъдат постоянно вкъщи. Учениците от гимназиален етап вече са девета седмица в обучение в електронна среда. Затова обсъждаме варианта с редуването", обясни образователният министър. 

Той добави, че всички сме изправени пред сложни морални дилеми - от една страна е здравето на учителите и на близките, от друга - да не се прехвърли цялата тежест от кризата върху децата.

"Когато бизнесите са затворени, плащаме обезщетения. Когато децата стоят затворени, се отслабва ангажираността им с ученето, натрупва се и обездвижване", подчерта министър Вълчев.

Според него трябва да мине поне седмица с присъствено обучение, за да се проследи какъв е броят на заболелите. Красимир Вълчев поясни, че очаква около 35 000 от общо 80 000 души образователен персонал да поискат да бъдат имунизирани.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК