Родители и учители в разногласие за обучението в клас

От 4 януари най-малките ученици се върнаха в училище, по-големите все още учат онлайн

04.01.2021 | 21:17 Редактор: Калина Донкова

Днес е първият учебен ден за 2021 г. за учениците в начален етап на обучение. Освен училищата, врати отвориха детските градини и яслите. Близо 250 хил. деца от първи до четвърти клас са преминали в реална учебна среда след празниците.

Преди повече от месец учениците от цялата страната преминаха в режим на дистанционно обучение след увеличение на случаите от Ковид-19 у нас. Сега родителите имат възможност да преценят дали да пуснат детето си в клас или то да продължи да се обучава онлайн. До момента са постъпили над 700 заявления за дистанционно обучение в Министерството на образованието и науката.

Просветният министър Красимир Вълчев заяви, че по-големите ученици от 5 до 12 клас ще продължат обучението си онлайн до 18 януари, като тяхното връщането в клас ще се организира поетапно. От 11 януари предстои да бъдат разрешени допълнителни дейности като провеждането на държавни изпити по професия и олимпиади.

"Аз мисля, че децата трябва да останат поне до края на януари вкъщи. След толкова много празници, включително и това, че очакваме да се отрази и разпространението на новия щам на вируса, не е разумно началото на една ваксинационна кампания, ние като среда, да спомагаме за развитие на епидемията‘‘, това обясни Лилия Стоянова от "Учители за безопасно образование‘‘ в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Стоянова не подкрепя твърдението, че децата не са големи разпространители на коронавируса: "Ние също правим наши проучвания, четем международни медицински списания, където категорично се заявява, че децата допринасят до голяма степен за развитието на епидемията. Приблизително с около 38% спадат случаите на заразените, след затваряне на всички учебни заведения‘‘, коментира още тя.

Трябва да се наблегне на гъвкавостта. Това смята Кристина Домозетова, майка на ученици. 

"Ако половината деца от класа са онлайн, другата половина са с учител, който е окей, да, ще бъде по-шоково за децата да са с нови учители, но за мен това е по-добрият вариант, отколкото тоталното изключване и на големите ученици, не само малките‘‘, каза тя.

Според Домозетова при желание е възможно да има равенство между знанията, които получават децата както в училище, така и онлайн.

"Това което липсва в момента е изобщо капацитет на системата да осигури на едни родители нормални условия.  Първо се разглежда Кодексът на труда на съответната държава, родителите да са защитени и да могат да работят от вкъщи, ако е необходимо.Второ мисли се за психическото здраве, включително при големите ученици‘‘, добавя още тя.

Вижте повече от коментарите по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК