Доц. Киров: Масови ваксинации може да има не по-рано от март

Какъв е интересът от страна на личните лекари към ваксините?

08.01.2021 | 14:09 Редактор: Калина Донкова

Над 11 хил. души у нас са ваксинирани срещу коронавируса до момента. По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов повече от половината от тях са медици, а един на пет е професионалист по здравни грижи.

Към момента тече първата фаза на ваксинацията, в която медицинските лица са с предимство. След тях ваксини ще има за учителите, персонала в детските градини и яслите, артистите и хората в старческите домове.

"Всеки човек може да има съответни притеснения или неясноти относно ваксините, това е въпрос на лично решение. Няма как да дадем съвет на пациентите, защото не е минало достатъчно време", това заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

По думите му относно масовата ваксинация у нас нещата чисто логистично са ясни. Общопрактикуващите лекари нямат ангажимент към здравно неосигурените.

"Останалите, ако се осигури за тях ваксина и имат желание, при тях това трябва да се осигури по друг начин или ако се изпълнява от личните лекари, да се осигурят технологично и финансово нещата. Към момента има имунизационни кабинети към РЗИ, където се правят ваксини на тези хора", добави още той.

Според Киров не е необходимо да се осигуряват отделни помещения, а масови ваксинации може да има не по-рано от март.

В последния месец на 2020 г. стартира и електронната система за издаване на здравни рецепти. Тази промяна бе въведена, за да бъде избегнато струпването на голям поток от хора в лекарските кабинети в условия на пандемия. Засега обаче малка част от аптеките в страната разполагат със система за работа с такива рецепти. Очаква се в следващите месеци, след инсталирането на устройства в аптечните мрежи, практиката с електронните рецепти да стане масова.

 "Системата в частта лекари и централното обслужване в нея работи като технология, но тя на практика явно не се използва, тъй като тази част, която зависи от софтуера на фармацевтите, все още не е готова. Коментира се, че най-късно до месец май би трябвало да има електронни рецепти. Сега няма как да се случи, защото например от 1000 аптеки, една ще работи с електронна рецепта. Тези рецепти ще бъдат изписвани след преглед при лекар", коментира доц. Киров.

Повече по темата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК