Очакваме 4,5 млн. ваксини от AstraZeneca, ще стигнат за 2,5 млн. българи

Борисов: 305-310 млн. лв. сме дали само за ваксини

08.01.2021 | 14:30 Редактор: Искра Ангелова

България очаква да получи количествата ваксини на AstraZeneca. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на обиколка в Банско и Гоце Делчев заедно с премиера Бойко Борисов. 

Той от своя страна увери, че няма да остане желаещ без ваксина. Страната ни очаква 4,5 млн. дози от ваксината на AstraZeneca.

"Те ще стигнат за 2,5 милиона български граждани. Първата доставка е 500 хиляди дози", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

"305-310 млн. лв. сме дали само за ваксини. Отделно за докторите на първа линия, дезинфектанти, лекарства. Сигурно милиард сме дали за тази пандемия", подчерта премиерът Борисов.

Той и здравният министър посетиха новоремонтираната болница в Гоце Делчев, която обслужва 4 общини. 

"Тук 30 човека се ваксинираха. В България вече са 11 200 ваксинираните", коментира още министър Ангелов.

В Банско Борисов припомни, че е имало период през миналата година, когато зимният курорт е бил затворен, докато сега въпреки пандемията, е отворен.

"Това го правим, защото много внимателно управляваме пандемията, за да може бизнесът да работи. Дори и в Банско не сме спрели ски туризма, сноубордистите и всички, които в момента карат и гостуват тук. В момента хората могат да се любуват на планината, на здравето си, на чистия въздух, да си карат ските, да се разхождат, да ползват СПА центровете. Всичко това с много добра организация, за което и на местната власт благодаря", допълни министър-председателят.

И още – очаква се в Банско да пристигнат 2000 антигенни теста. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години