Получаваме 2000 дози от ваксината на Moderna на 11 януари

Костадин Ангелов: Имаме готовност да започнем имунизиране на учители и хората в социалните домове

07.01.2021 | 11:12 Редактор: Ивет Арабова
Получаваме 2000 дози от ваксината на Moderna на 11 януари

"Все още сме далеч от масовата ваксинация. Обсъждаме няколко варианта - единият е да започнем от най-възрастните, другият - пациентите с хронични заболявания. Няма да има български гражданин, който да желае да бъде ваксиниран и да не бъде ваксиниран", категоричен бе здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той подчерта, че 500 000 ваксини е поръчала страната ни от тези на Moderna. По договор първата доставка ще е от 2000 дози на 11 януари.

"В момента тече ваксиниране в първа фаза. Очакват се до края на този месец още 70 000 от ваксината на Pfizer. Oт другата седмица имаме готовност да започнем ваксинирането на учителите, помощния персонал в училищата и хората в социалните домове. До края на тази седмица трябва да съберем информация за желаещите от домовете за стари хора в домовете и желаещите учители да се имунизират", добави здравният министър.

Той увери, че когато е ясна датата за изборите, ще излязат с план за мерките. 

"Важно е да вземем отношение за карантинираните. Ще дадем възможност тези хора да упражнят правото си на глас. Това може да се случи или с отпадане на карантината, или с изграждане на секции за тези граждани", обясни проф. Ангелов.

Снимка: Bloomberg/ Saul Martinez

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години