Онлайн търговията бележи ръст от 72%, харчим повече за лекарства

Оборотът с храни, напитки и цигари е намалял с 14,4%

08.01.2021 | 17:25 Редактор: Ралица Братанова
Онлайн търговията бележи ръст от 72%, харчим повече за лекарства

Оборотът в търговията на дребно с храни, напитки и цигари през ноември е с 14,4% по-малък от същия месец на предходната година, обявиха от Националния статистически институт.

Спадът в продажбите на автомобилни горива и смазочни материали е с 15,8%. Намаление е отчетено и при търговията на дребно с дрехи, обувки, текстил и кожени изделия - с 25,4%.

Причината за всичко това е, че хората си стоят повече по домовете, пътуват по-малко, а през ноември ходеха по-рядко и на ресторанти. В страната има и значително по-малко чуждестранни туристи спрямо предходни години.

Спад в търговията на дребно има и при компютърната и комуникационна техника - с 4,1% спрямо същия месец на предходната година. При търговията по интернет има ръст от 72% на годишна база, а продажбите на лекарства са нараснали с 12%.

Българите купуват и повече мебели и домакински уреди, като оборотът при тях е нараснал с 4,8%. В резултат се оказва, че при нехранителните стоки има ръст в продажбите спрямо предходната година, а при храните има сериозен спад, пише "Труд".

При сравняване на продажбите през ноември с тези през октомври ситуацията е същата. При търговията на дребно с храни, напитки и цигари има спад спрямо предходиня месец с 1,8%.

Докато при нехранителните стоки продажбите нарастват с 2,6%. Оборотът в търговията с лекарства се увеличава с 5,9% спрямо предходния месец, а при търговията по интернет има ръст с 10%. Продажбите на дрехи и обувки продължават да намаляват, като през ноември спадът е с 5,3% спрямо предходния месец.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК