Епидемиолог: Може да имаме само Ковид епидемия, без грипна

Проф. Кожухарова поясни, че малките деца много рядко се заразяват с Ковид-19

04.01.2021 | 10:05 Редактор: Ивет Арабова
Епидемиолог: Може да имаме само Ковид епидемия, без грипна

Имаме обосновани причини да очакваме, че няма едновременно да се сблъскаме с две епидемии. Към момента няма доказана циркулация на грипни вируси у нас, а противоепидемичните мерки са ефективни към всички респираторни вируси. Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

"Не бива да пренасяме всичко, което знаем вече за грипа, към Ковид инфекцията. Децата са уязвими за грипната инфекция, но не и за Ковид, особено малките деца. Доброто, известно до момента е, че грипният сезон в южното полукълбо премина, без да има грипна епидемия в нито една от страните. Ако тази тенденция се запази, а към момента няма тенденция за разпространение на грип и в северното полукълбо, може би тази година ще имаме само една епидемия – това ще бъде Ковид епидемията, но няма да се намеси грипният вирус“, отбеляза проф. Кожухарова.

Епидемиологът подчерта, че според последните изследвания, обобщаващи опита на ЕС, училищата не са рисковото звено за разпространение на коронавируса. Тя поясни, че малките деца не само че не боледуват от коронавирусната инфекция, но и много рядко се заразяват и на практика не заразяват възрастните хора.

Учителите са сред приоритетните групи за ваксинация не защото са рискова професия, а защото това е изключително важна професия и "обществото им дължи този жест“, смята проф. Кожухарова.

Относно плана за ваксинация специалистът коментира, че е важно бързото използване на наличните количества ваксини. Запитана реалистично ли е да се очаква в края на май да започне масова ваксинация, проф. Мира Кожухарова заяви, че това е възможно при добро планиране и е въпрос на организация.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК