Ангелов: Масовата ваксинация ще започне през февруари-март (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изключителен оптимист съм, заяви здравният министър

04.01.2021 | 08:55 Редактор: Радостина Димитрова

Втората доставка от 25 000 ваксини на Pfizer/BioNTech за България пристигна на летище София. Ваксините ще бъдат разпределени до всички точки на страната като се очаква да бъдат транспортирани със специален превоз по два лъча: Пловдив – Бургас и Велико Търново – Варна. Очаква се тези ваксини да стигнат за имунизирането на около 12 500 души.

След като завършим с първа фаза - може би до седмица-две ще започнем със стартирането на фаза 2 - това ще бъдат възрастни хора и учители. Ваксина ще бъде поставена и на хората в домовете за възрастни, като техният брой досега е 15 хил. души. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов при пристигането на новите 25 хил. дози ваксина срещу Ковид-19.

"На 6 януари очакваме разрешение на европейския регулатор за втората ваксина, така че българските граждани да бъдат спокойни", каза проф. Ангелов и съобщи, че вече се чака разрешение и за трета ваксина.

"Аз съм изключителен оптимист - увеличава се броят на хората, които искат да се ваксинират. Хората могат да бъдат спокойни, че всеки, който иска, ще получи ваксина", подчерта здравният министър.

"Успяхме да пречупим кривата на заболеваемостта, на 24-о място в ЕС сме по заболеваемост, на трето по смъртност. Отчитаме резултат от мерките и благодарим на българските граждани, които съвестно ги спазват", отбеляза проф. Ангелов.

Той посочи, че в момента са пристигнали 25 хил. ваксини, а след 10 дни ще дойдат още 25 хил. В края на януари се очакват още 35 хил. дози.

По думите му масовата ваксинация ще започне февруари-март, когато има повече ваксини, и тя ще стартира с възрастните хора.

На брифинга беше споменато и че е имало 4 нежелани реакции на медици след поставянето на ваксините, но те са приключили с възстановяване.

"Нямаме притеснение относно логистиката на ваксината в цялата страна. Важно е камионите, с които ще бъдат доставени ваксините, да поддържат необходимата температурата. Това се случва за момента", увери Костадин Ангелов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Да не стане сметка без кръчмар Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Догодина може вече да има и за хора извън рисковите групи. Сигнализирай за неуместен коментар