Проф. Габровски: Ваксините са решението, ще се завърне нормалният ни ритъм

Надявам се да запомним 2021 с друго, заяви неврохирургът

04.01.2021 | 08:15 Редактор: Радостина Димитрова

С дълбока вяра, че постепенно ще започне да се завръща нормалният ритъм на живот за всички. Така неврохирургът проф.д-р Николай Габровски посреща новата 2021 година и изпраща старата 2020 година. Която лично за него, а и за света ще остане като годината на Ковид-19.

"Според мен в историята това ще остане като годината на Ковид -19 инфекцията, искрено се надявам 2021 г. да бъде друга и да я запомним с друго, но за 2020-та нямам съмнение кое беше водещо и кое диктуваше ритъма през цялото време", сподели неврохирургът.

А ритъмът за проф. Николай Габровски и неговия екип през 2020 изглежда така.

"По 10-12 часа на ден. Ние имаме ненормирано работно време. За мен е важно човек да има желание да работи и да не се плаши от трудности, да не е в никакъв случай низ от успехи, напротив – напредва се бавно, напредва се трудно, а неуспехите понякога следват въпреки всичките ни усилия, въпреки всичко възможно, което се прави, и човек трябва да бъде много устойчив, защото иначе няма как да продължи по тоя път", каза проф. Габровски.

И добави: "Мозъкът – за съжаление, той не зараства, не се възобновяват тъканите, не регенерират. Именно това прави при нас решенията в повечето случаи изключително важни и нямаме право на повече от един изстрел. Ние не можем да се връщаме и да поправяме нещата".

През 2020 година завършва мащабен проект по модернизацията на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" със съвременна апаратура на европейско ниво. Ковид-19 обърква ритъма.

"Както се казва, човек да се смее ли, да плаче ли човек. И когато целият този дълъг процес достигна до най-приятния момент, който трябва да бъде откриването, това беше в началото на март месец, нещата буквално казано за дни се обърнаха и не само, че нямаше откриване, а цялостната ни работа беше променена и като ритъм, и като тип, изобщо работата на колегите в болницата", разказа лекарят.

"Ваксините са решението – спасението беше да бъдем разумни, спасението беше да се подкрепяме и да бъдем, спасението беше да бъдем солидарни, спасението беше да бъдем дисциплинирани, спасението беше да бъдем внимателни. Всички тези компоненти ни позволиха да преминем през този осем, десет месечен период, който беше изпълнен с неизвестни и с несигурности", посочи проф. Габровски.

2020-та година оставя и доза горчивина.

"Най-негативното като обида, което ще ми остане, че през цялото време, докато имаше групи от хора на всички нива, които се чудеха и полагаха гигантски усилия, буквално по денонощие, да решат проблемите в този период, имаше една малка група от хора, които си позволяваха да бъдат не просто агресивни, а дори да оплюват лекарите, да оплюват носителите в края на краищата на лошата вест, че имаме проблем. Носителите на вест, за която тези носители нямаха никаква вина, обратното. Те бяха хората, които трябваше да решат проблема, така че това за мен беше най- болезненото и най-обидното", отбеляза неврохирургът.

И въпреки всички трудности, има и доза удовлетворение. Проф. Габровски вярва, че нормалният ритъм на живот скоро ще се завърне.

"Добрият резултат ще изисква още усилия, но вярата ми, дълбоката ми вяра е, че тази година ще започнем да се връщаме към нормалното - иска ми се да съм прав", подчерта той.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Сигурно е решението, но си е страшничко Сигнализирай за неуместен коментар