Различната Нова година: Малките хотели посрещат туристи

От Българската асоциация на заведенията смятат, че ще има неконтролируемо празнуване

31.12.2020 | 20:40 Редактор: Юлия Христова

Пандемията затвори големите хотели по морето, които работят целогодишно. Така новогодишната наздравица, заедно с приглушения шум на вълните, се оказва мираж. 

За празника работят малки хотели, които разчитат предимно на постоянни клиенти. Като един хотел в парк Росенец, където гора и море са съчетани в едно.

"Комплексът е пълен, голяма част от гостите обаче са предпочели да им сервираме по вилите новогодишната вечеря. Част от тях ще ползват ресторантската база, което пък нас ни облекчава, защото можем да запълним само 50% от капацитета на ресторанта", каза собственикът на хотел в Парк "Росенец" Кристиян Киров.

Николина и семейството ѝ са решили да празнуват на хотел, защото вече имат антитела. 

"Преминахме през коронавируса, 90% от времето сме навън", заяви Николина Бахчеванова. 

Хотелиерите са недоволни, че до последния момент е нямало ясна заповед  дали ще се позволи Нова година да се посрещне в ресторантите в хотела.

"Какъв е смисълът да ходиш да харчиш пари като в 22:00 часа трябва да си легнеш или да стоиш заключен в стая", попита риторично Кристиян Киров. 

"Вечерята трябва да започне по-рано, съответно да приключи в 22:00 часа. Ние ще приготвим два вида меню, два варианта", каза готвачът Стоян Димитров.

От  Българската асоциация на заведенията смятат, че ще има неконтролируемо празнуване на Нова година.

"Нито ресторантите на хотелите ще затворят в 22:00 часа, нито в къщите за гости ще си легнат в 22:00 часа. Сега се опасяваме към средата на януари да няма нов бум", подчерта председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Ние имаме 1 милион празни легла в хотелите и в същото време принуждаваме хората да се съберат в малки пространства, близко един до друг, защото кажете младите хора къде да прекарат освен с прабаба си, майка си и баща си", каза доц. Румен Драганов от Институт за анализи и оценка в туризма.

От брашна коментираха още, че 40 000 ресторанта ще останат затворени за Нова година.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК