Министър Ангелов срещу предложението на Николова за ресторантите в хотелите

Заведенията извън местата за настаняване разкритикуваха предложението

29.12.2020 | 18:27 Редактор: Юлия Христова

Ресторантите в хотелите да работят до 00:30 ч. в новогодишната нощ. Това ще предложи министърът на туризма Марияна Николова на Националния оперативен щаб.

Идеята раздели бранша за пореден път. Докато хотелиерите останаха доволни, то заведенията извън местата за настаняване разкритикуваха предложението.

От пост на здравния министър проф. Костадин Ангелов в социалните мрежи става ясно, че той е против предложението на министъра на туризма.

"Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18 декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни", пише Ангелов и подчертава, че това е личното му мнение

"Официално след 22:00 часа, ако те искат да продължат забавленията трябва да се прехвърлят в стаите си. Със сигурност натрупването на хора е в пъти по-опасно, все пак помещенията долу в ресторанта са вентилирани има възможност да се излиза навънка, да се проветрява", каза хотелиерът от Поморие Антон Тръпков.

"Няма да им искаме PCR тестове. Ние се надяваме нашите гости да бъдат съзнателни и отговорни", заяви медицинската сестра в хотела Ина Минкова.

В ресторанта на хотела вече са готови с новогодишното меню.

"Букет от свежа салата, с рукола, с айсберг, с козе сирене, с тиквени семки, зелеви сърми, сухи мезета", обясни готвачът Минка Бърбутова.

Според друга част от бранша предложението е опит да се официализират новогодишните тържества, които са забранени за останалата част от заведенията. И по този начин се постига по-скоро двоен стандарт в сектора. А от Сдружението на заведенията в България разпространиха видео, което показва пълен ресторант в хотел във Велинград след утвърдения вечерен час.

"Това е един вид дискриминация, но нека да кажа, тя не подпомага дори тези, които ще работят защото ресторанти към хотели имат право да обслужват само гости на хотели при 50% заетост", каза собственикът на верига заведения в Бургас Димитър Найденов.

Традиционно за Нова година Поморие се пълни с туристи. Сега градчето е тихо, а отворените хотели се броят на пръсти.   

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК