Глътка въздух: Медици и доброволци отчитат по-лек натиск върху болниците

Увеличава се обаче броят на по-тежко болните

30.12.2020 | 18:50 Редактор: Тодор Петров

Намалява натискът от пациенти върху болниците, които приемат пациенти с Ковид-19. В същото време расте броят на доброволците, които искат да помагат.

Димитър Симеонов се занимава с логистика. Решава да стане доброволец в Ковид отделение, след като прекарва заразата. 

"Мои познати, които са от персонала на болницата, бяха обявили, че имат необходимост от помощ. Знаейки какво е, реших да се включа с каквато помощ мога да им окажа. Работата беше елементарна - помощ с дезинфекция, носене на храна за болните... Неща, които са елементарни, но имат нужда от допълнителна ръка", разказва той. 

Димитър е помагал в Ковид отделението на русенската болница в началото на декември, когато е било най-натоварено. 

"Имаше доста голяма заетост в болниците, доста болни и в момента, в който започнах аз отделението беше пълно. По време на декември се видя с влизането на мерките доста голям отлив, и въобще напливът към болницата беше много по-малък. До момента, в който вече нямат нужда от допълнителна помощ", споделя доброволецът.

Значително намаляване на пациентите за прием, отчитат и от Ковид отделенията. 

"Броят на болните чувствително намаля. От средата на ноември до средата на декември обичайно поддържахме по 25-26 болни в отделението, като в момента болните са само 6. Говорим за чувствително намаляване от порядъка на 4 пъти", увери пулмологът от КОЦ-Русе д-р Николай Евгениев.

Увеличава се обаче броят на по-тежко болните. Специалистите очакват увеличение на случаите на заболели през януари заради събиранията по празниците.

"Ако тежко болните бяха една трета от пациентите, сега са две трети от пациентите. Тоест, ако имам шестима пациента, четирима са тежко болни, зависими към кислород и с ниски сатурации на кислород",обясни д-р Евгениев

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК