Ще усетим ефект при 2 млн. ваксинирани, но процесът е бавен

Личен лекар: Коефициентът на полезно действие няма да бъде много висок

29.12.2020 | 18:12 Редактор: Ралица Братанова

Експерти изразиха мнение, че можем да очакваме колективен имунитет до една година при положение, че се ваксинира около 70% от населението.

Ако у нас това са 3 млн. и половина от общо 5 млн., подлежащи на имунизация, това прави 30 хил. души средно на месец. 

"Когато броят на ваксинираните стане 2 млн., вече започва да се усеща. То се усеща още и преди това, но там се усеща вече съществено", коментира математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

По думите му, ако дойдат достатъчно ваксини, за да могат да се ваксинират 10 хиляди на ден, няма да има проблем да постигнем ефекта в тези граници - 6-7 месеца, и масов имунитет до края на следващата година.

Прогнозите на имунолози са да постигнем нужната колективна защита през следващата есен. Прекаралите инфекцията обаче не е нужно да бързат с ваксинирането, ако имат изградени антитела.
 
"Трябва да се даде приоритет на онези хора, които не са прекарали инфекцията", смята имунологът проф. Христо Таков.

И макар че все още е рано за четвърта фаза от имунизационния план, когато е ред на възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, при личните лекари вече има запитвания. Имунизацията в кабинетите им обаче би затруднила тяхната работа. 

"Първо трябва да прегледаме пациента, да подпише информирано съгласие, да разтворим ваксината, да бъде поставена и след това трябва да се изчакат около 15 мин. Отива към половин час. При 5 часа кабинетно време коефициентът на полезно действие няма да бъде много висок", коментира общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

Затова джипитата ще обсъдят с Националния ваксинационен щаб по какъв начин ще се провеждат имунизациите на следващ етап.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
А-аа, това е добре че хората с антитела не е задължително да се ваксинират... Сигнализирай за неуместен коментар