Подсилващи имунитета храни, подходящи за трапезата ни по празниците

Между вкусните изкушения трябва да присъства и здравословна храна

25.12.2020 | 19:20 Редактор: Ралица Братанова

А след трапезата за Бъдни вечер идва ред на коледната, която е далеч по-богата. Експерти съветват какво да включим е менюто, така че между вкусните изкушения, да присъства и здравословна храна, с която да подсилим имунитета си по време на пандемията.

Най-добрата превенция, според лекарите, е с качествената храна. Д-р Енчев е излекувал стотици доказани с Ковид-19 пациенти. Има наблюдения кои храни борят респираторните инфекции. 

"Киселото зеле е витамин С, при всички положения комбинирано с армеева чорба. Най- добрият приятел за човека в това време според мен е чесъна. Препоръчвам го абсолютно на всички чесъна, даже рецептата която моят приятел сподели - две глави, но аз казвам една глава чесън с половин лимон- сутрин да се изпие това нещо – имало чудодеен ефект", разказва лекарят.

А хората споделят, че тази година ще сложат повече плодове на трапезата. На нея обичайно присъства и алкохолът.

"Коментираме с мой познат, който е бил на едно събиране, в което е имало участник с Ковид-19, били са десетина човека на масата, едни са консумирали бяло, червено вино, други са наблегнали на ракията и уискито, на концентрата. Всички, които са консумирали бяло и червено вино, сетне заболяха. 50 грама ракия, наистина. Единичен случай ви казвам, но е така. И заради това всички дезинфектанти са на основата на алкохол. Защото алкохолът унищожава, разтваря мембраната на вируса", коментира още д-р Енчев.

Лекарите съветват все пак да не забравяме, че не трябва да се събираме в големи групи.

А специалисти съветват менюто да е алкално. Най-добре е да се наблегне на сезонните плодове и зеленчуци за празника.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК