Какво повеляват традициите и символиката на Бъдни вечер

Това е един от най-важните семейни празници

24.12.2020 | 07:09 Редактор: Тодор Петров
Какво повеляват традициите и символиката на Бъдни вечер

На 24 декември празнуваме Бъдни вечер. Това е последният ден от Великите пости, в който се очаква раждането на Божия син. 

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. И поставя тънкия край на дръвчето в огъня. Там то остава да тлее цяла нощ и да поддържа огъня жив. 

Дървото е крушово, дъбово или буково. По искрите пък се гадае каква ще е годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата. На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Гозбите задължително са постни. 

На трапезата се слага варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб или ориз, ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. Прави се и питка, в която се поставя пара с вярването, че най-големият късметлия в къщата ще е този, на когото тя се падне. 

При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството - според възрастта, както и на домашните животни. 

След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост. Във всички православни храмове тази вечер се отслужва празнично богослужение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хубав празник и семеен уют! Сигнализирай за неуместен коментар