Перфектните зелеви сарми за Бъдни вечер

Разбира се, те трябва да ca постни

23.12.2020 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова
Перфектните зелеви сарми за Бъдни вечер

Caрмитe ca нещо, без което празничната трапеза на Бъдни вечер не е пълна. Разбира се, те трябва да ca постни. 

Продукти:

- 1 средно голяма кисела зелка

- 4-5 глави лук

- 2 моркова

- 100 мл олио

- 1 чаена чаша ориз

- сол, черен пипер

- няколко стръка магданоз

- 1 чаена лъжица чубрица

- половин чаена чаша пасирани домати

- половин чаена лъжичка червен пипер

Приготвяне:

Изцедете зелката от сока и отделете листата едно по едно. Загрейте добре мазнината и задушете нарязаните на ситно лук и моркови. Когато зеленчуците поомекнат, добавете ориза и червения пипер. Станат ли зрънцата му прозрачни, долейте водата.

Когато е почти сварен сложете пасираните домати, малко сол, черен пипер, чубрицата и нарязания на ситно магданоз. Разбъркайте добре сместа и отделете от котлона. Вземете едно зелево листо и го разстелете добре. Сложете малко от плънката и завийте, съветва www.az-jenata.bg.

На дъното на тенджерата сложете няколко листа от зелката. Върху тях подредете сармичките и ги притиснете с чиния. Сипете гореща вода (може и около 1 чаша зелев сок), която да ги покрие и гответе на тих огън до готовност на ястието (около час).

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК