9 месеца по-късно: Емоционален лекарски разказ за битката с Ковид-19

Теодор Цанков започва като доброволец, а днес продължава борбата в Спешна помощ

24.12.2020 | 13:55 Редактор: Ралица Братанова

Докато семействата се подготвят за Бъдни вечер - хората на първа линия са на пост и в празничните дни. Преди 9 месеца Теодор Цанков е доброволец в борбата срещу Ковид-19

"Виждал съм много неща, но такъв тип дихателна недостатъчност не бях виждал", разказва той. 

Днес продължава битката като медик в Спешна помощ. Ежедневно поема десетки животи в ръцете си, а тежестта на вируса става все по-голяма. Спомня си всеки пациент, който е загубил и всеки, който е спасил. 

"Уморихме се вече. В общи линии това се промени. Станахме една идея по-тъжни и една идея по-уморени с всеки изминал ден", коментира медикът.

Казва, че само като екип войната с врага може да бъде спечелена. А за нея почивка и празници няма. 

"Няма да се прибера вкъщи, защото на 24 съм нощна смяна, на 25 и 26 също съм на работа. Няма да съм единствен, който няма да бъде със семейството си вкъщи, така че такова е положението", споделя още той.

Казва, че не се чувства герой. За следващата година пожелава здраве и по-малко хора да се нуждаят от неговата помощ. А на себе си сили, за да продължи битката докато не я спечели.

"Въпреки катастрофите, въпреки невъзможността на пациентите да дишат, въпреки емоционалния товар, който понасяме – ние сме избрали този път и това е нашето място", категоричен е медикът.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Господ здраве да им дава на всички, които се грижат за хората.И наистина са герои колкото и да не им се иска...дано успее държавата да им плати подобаващо за риска и саможертвата им. Сигнализирай за неуместен коментар