Проф. Христова: Рано или късно вирусът ще мине през всички

На коя ваксина да се доверим? И на четирите

15.12.2020 | 15:02 Редактор: Таня Харизанова

"Този вирус е устойчив и ще остане повече от година сред нас. Големият проблем е, че сме много възприемчиви към него. Ако една грипна епидемия се ограничава в рамките на зимния сезон, стабилността на коронавируса и през лятото е голяма, той е много активен. Това, че сме възприемчиви, значи, че рано или късно той ще мине през всички хора. Една част ще го изкарат безсимптомно, въпреки че половината от тях рано или късно развиват инфекция. Така че, или ще го изкараме, или ще се ваксинираме!“ Това каза в предаването "Опорни хора" проф. Ива Христова, зам.- председател на НЦЗПБ.

За да се прекрати разпространението, се смята, че около 70 % от населението трябва да бъде ваксинирано.

"Де факто, това е невъзможно", заяви проф. Ива Христова. "Но трябва да имаме предвид и онази част от населението, която е изкарала инфекцията. Тези хора имат имунитет", отбеляза тя.

Ако съберем частта, която има имунитет и частта, която се ваксинира, колкото повече наближава 70-те процента тази група, толкова по-защитено ще бъде обществото. Ваксинирането ще намали броя на нови заболели.

Проф. Ива Христова коментира, че хората, които са изкарали заболяването, могат да изчакат поне три месеца преди да се ваксинират. Защото в този период те имат имунитет. "Добре е да сложат ваксина, но да изчакат няколко месеца. Повторни заболявания има“.

Хората се страхуват от всяко ново нещо, защото няма достатъчно данни, каза в предаването експертът. Само че, от една страна е тежестта на заболяването, от друга страна с ваксина можем да го предотвратим.

Проф. Христова е убедена, че ваксината се произвежда от гигантите, които произвеждат от години всички ваксини. "При тях няма пропуск. Ние сме доволни. Тези ваксини са одобрени от регулаторните органи и те няма да ги пуснат за употреба при най-малкото съмнение. Защото ще стане скандал", заяви експертът.

"Независимо, че ваксината е нова, трябва да вярваме на производителя и на регулаторните органи. Всички ваксини, които излизат сега на пазара, са на базата на дългогодишен опит на компаниите за разработка на ваксини. И това е една от причините да бъде разработена толкова бързо. Това е един генно-инженерен продукт", добави проф. Христова.

Според нея страничните ефекти са при 4,6% от хората. "Това значи, че на 25 човека, един проявява странични ефекти. Т.е. много рядко. Но те са стандартни, като при всяка ваксинация и са несравними с това, което причинява самото заболяване", добави зам.-председателят на НЦЗПБ.

На въпрос на коя ваксина да се доверим тя отговори: И на четирите. Имунитетът е поне 6 месеца.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Точно казано:"или ще го изкараме, или ще се ваксинираме! . Сигнализирай за неуместен коментар