Министър Ангелов: Всеки ще може да направи информиран избор за ваксините

Неприемлива е цената, която плащаме с толкова човешки животи, настоя той

15.12.2020 | 11:27 Редактор: Тодор Петров

Екип на Министерството на здравеопазването ще търси всички отговори на въпросите на пациенти, за да може да направят информиран избор за ефективността и безопасността на ваксината. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след инспекцията на първия у нас изнесен кабинет за имунизации срещу Ковид-19, който се намира пред Столичната регионална здравна инспекция.

"Имаме възможност да разкрием още два такива. Първа фаза ще започне с ваксинация на медицински персонал в лечебните заведения. Желаещите към настоящия момент да се ваксинират са около 33%, но в някои лечебни заведения продължават да подават информация. Предстои цифрата да бъде променена", заяви той пред журналистите.

"Има ваксините които се поставят еднократно, други - двукратно. Очакваме Информационно обслужване да създаде сотфуерна обезпеченост на ваксинацията. Личните лекари настояват да вкарват данни в информационната система, а Информационно обслужване пое ангажимент автоматично да се извличат данните и да се вкарват в тази за Ковид-19", каза още проф. Ангелов и уточни, че ваксинирането ще започне не по-рано от началото на 2021 г.

Здравният министър подчерта, че хората, които са преболедували, може да се ваксинират, като това по никакъв начин не е опасно за тяхното здраве. Същото важи и за онези, които биха могли да са положителни и нямат изявена симптоматика.

"Ваксината е доброволна и безплатна. Ще се опитаме да направим най-доброто за българските граждани. Неприемлива е цената, която плащаме с толкова човешки животи. Ще настоявам мерките да останат", каза още проф. Ангелов.

"Ако един фургон има 2 пункта, които работят от 6:30 до 20:30 на две смени това поема 84 пациента. Всяка една имунизация се прави по предварително изготвен списък и график. Тук няма да стават опашки като за хранителен магазин", обясни д-р Данчо Пенчев – директор на РЗИ.

Той подчерта, че организацията в София е на достатъчно високо ниво и това се дължи лично на усилията на кмета Йорданка Фандъкова. Контролът върху потока от пациенти в София беше адекватно контролиран и беше дадена глътка въздух на всички болници, изтъкна министър Ангелов.

"Лекарите от общинските болници, сестрите, санитарите, които са в първите групи, ще имат възможност на място да се ваксинират, които желаят. До този момент процентът е този, който е навсякъде. Може би малко по-висок – около 40% от лекарите в общинските болници са заявили до този момент желанието си да се ваксинират", каза Йорданка Фандъкова.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
"Здравният министър подчерта, че хората, които са преболедували, може да се ваксинират..." -защооо каква е логикатане мога да разбера Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ваксината безплатна ли ще е? Сигнализирай за неуместен коментар