Джипитата не искат да бъдат отговорни, ако нещо с ваксините се обърка

Продължават споровете около ефективността на самите ваксини

14.12.2020 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

От Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че около 33% от медиците на първа линия са в готовност да се ваксинират. Това са близо 37 000 души. 7786 медици в София са дали съгласието си да бъдат ваксинирани. 

Продължават обаче споровете около ефективността на ваксините срещу коронавирус, включително и сред лекарите. Част от тях са на мнение, че е необходимо да се натрупа повече клиничен опит, за да се прецени правилно кои са повече - ползите или рисковете от ваксината срещу Ковид-19. 

"В момента никой не може да ми даде отговор, тъй като никой не е поставял такава ваксина. Смятам, че все още проучванията върху 43 хил. души са недостатъчни", коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

Според д-р Александър Симидчиев обаче, данните за ваксината са достатъчни и той е категоричен, че би се ваксинирал при първа възможност. 

"Вече над 60 мои колеги си отидоха, така че защо да не си спестя това, при положение, че ваксината, която е изпитана на над 40 000 човека, страничните ефекти са равностойни на леко боледуване- температура, мускулни болки", заяви пулмологът в МВР болница. 

Шефът на Ковид отделението на Инфекциозната болница в София - доц. Атанас Мангъров, също твърди, че ваксината, която очакваме до седмици, не е добре изпитана. Не се знаело доколко тя може да доведе до злокачествени промени в нашите клетки, нито дали може да причини автоимунни заболявания. 

"Тук не става дума да правим сечено на ваксините. Тук трябва да се каже, че тези ваксини имат сериозен потенциал нещата да тръгнат накриво. Когато направим космически изчисления, че космически кораб ще кацне на Луната, това не означава, че той ще кацне точно там, където сме го изпратили", посочи доц. Мангъров. 

А личните лекари, на които ще им се наложи да поставят ваксината, настояват предварително да бъдат освободени от съдебна отговорност при евентуални проблеми с ваксината. 

"Всеки трябва да има информирано съгласие, декларация и т.н., и да няма съдебни искове, защото може да завалят в един момент и да стане страшно", смята д-р Миндов.

"Фирмите производители на ваксините бяха освободени от отговорност. Тази отговорност беше прехвърлена на ЕК, която я прехвърли на държавите. В момента не знам кой би носил отговорност, ако след слагането на ваксината нещата не се развият по план", разясни доц. Мангъров. 

А д-р Симидчиев отбеляза, че ваксината ще бъде разрешена от Европейската агенция по лекарствата, което я прави валидирано медицинско изделие с профил на безопасност. Въпреки споровете, лекарите са единодушни, че имунизацията е изцяло доброволен акт и всеки трябва сам да направи своя информиран избор.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
3
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
От къд на къде да са виновни, да не са измислили те ваксината Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Любомир Михайлов
преди 3 години
Как можахте да използвате думата Sorry? Къде ви е патриотизмът? На цар Самуил ще му светнат и ушите от вас! :D Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Михаил Любомиров
преди 3 години
Как решихте да използвате това отвратително съществително име "джипитата" (среден род, множествено число) в заглавието? Биете се в гърдите като патриоти, а се гаврите с българския език! Ако ви бяха чули Вазов и Яворов, биха се обърнали в гробовете си...! Ако аз бях общопрактикуващ лекар и някой се беше обърнал така към мен, незбавно бих го изритал от кабинета си!Няма да харесам страницата ви във Facebook, sorry! Сигнализирай за неуместен коментар