Проф. Христова: Всеки заразява един или двама, ще става по-сериозно

"От нас зависи как ще се управлява пандемията", смята тя

15.10.2020 | 22:12 Редактор: Искра Ангелова

Ковид-19 превзема отново Европа. У нас Търговище и Благоевград са градовете с най-много заразени. Ще издържат ли болниците по места?

"Във втората вълна сме, но още в основата ѝ. Положението е сериозно и се очаква да стане още по-сериозно. От една страна за това допринасят климатичните фактори, тепърва започва сезонът на острите респираторни заболявания. Сезонът, в който се благоприятства предаването на тези вируси. Така вирусът е по-устойчив и по-дълго може да се възприема", каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова за "Денят ON AIR".

Тя смята, че през лятото, когато имаше по-малък брой заразени, това е довело до отпускане и забравяне на мерките.

"Всеки заразява един или двама души. Да се надяваме, че големият процент ще бъдат безсимптомно или малко симптоми. Заета е 1/5 от капацитета, който има в болниците. Лекарите карат безкрайни дежурства, а в провинцията има проблеми с кадрите. Някои от тях напускат", подчерта проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея броят на заразените зависи от нашето поведение.

"СЗО отдавна излезе с изявление колко много предпазват маските, ние не знам около нас кой е болен. От нас зависи как ще се управлява пандемията. Търси се баланс между това икономиката да работи и хората да са предпазени. Този баланс не е в затварянето на всичко, а затваряне там, където има нужда", категорична е тя.

Проф. Ива Христова подчерта, че нашите мерки са по-леки, но и положението в страната е по-добро от някои европейски държави.

"Ние сме на 22-ро място по заболеваемост в Европа. В Чехия в момента положението е най-сериозно", допълни експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Маските няма да ни оправят Сигнализирай за неуместен коментар