Доц. Кунчев: На четвърто място в Европа сме по ръст на заболеваемостта

Има известно подмладяване на хората, които се заразяват

15.10.2020 | 10:35 Редактор: Ралица Братанова
Доц. Кунчев: На четвърто място в Европа сме по ръст на заболеваемостта

Въпреки сериозния ръст на заболеваемост през последните дни, България не сменя мястото си в Европа и на Балканите. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването.

България обаче заема четвърто място в Европа по ръст на заболеваемостта. На първо място е Чехия, която въведе строги мерки.

По думите му по отношение на смъртността също оставаме на пето място на Балканския полуостров и на осмо място в ЕС.

"В епидемичната ситуация в България няма особени промени, с изключение на известно подмладяване на хората, които дават положителен резултат. Но това не се отразява на броя на приетите в болници и смъртните случаи", коментира той.

Той добави, че има и увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 000 население. Кунчев обясни, че ЕС има изискване за определен брой тестове и само тогава приема резултатите представителни. България се намира категорично над този брой, каза още здравният инспектор.

"Броят на лабораториите, които внасят информация, е твърде голям, изисква сериозна обработка. Около 1500 теста се правят по линия на националното здравеопазване. Всички други бройки са направени в частни лаборатории и ние няма как да знаем причината, поради която някой се е тествал. Бързите и комбинираните тестове, преди да ги препоръчаме и ползваме, ние задължително ги даваме за валидиране в НЦПЗБ и когато потвърдим, тогава ги ползваме", добави доц. Кунчев.

Случаите в интензивни отделяния логично следвали кривата на заболеваемостта, отбеляза още доц. Кунчев.

"Ако има нещо характерно за вируса, то е, че е изключително динамичен. Не се облягаме на това, че сме на 22-ро място в Европа вече няколко седмици. Тази картина бързо може да се промени, ако не се спазват мерките", посочи още той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


5
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
И ДА ГО ИМА ТОЗИ ВИРУС НЕ Е ТОВА КОЕТО ГО ИЗКАРВАТ ЖИВЕЙТЕ СИ ЖИВОТА ТАКА КАКТО И ДО СЕГА И НЕ ВЯРВАЙТЕ СЛЯПО НА НИКОЙ ЗАЩОТО ДОБРЕ ЗНАЕТЕ ЧЕ ЧЕСТО ВИ СЕ НАЛАГА И НА ВАС ДА ПОСЛЪЖЕТЕ! Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Всичко е яка стъкмистика мощна маниполация. Всички правителства по света имаха достатъчно време да си подредят така здравните системи че с лекота да поемат трудности, а то какво се оказва че не само нищо не е направено а ми и напротив при сто болни или повече няма легла болниците се задъхват все едно нищо не е направено. Да не забравяме първите кадри от Китай построиха се болници буквално за седмици какъв грандиозно по позен начин да покажеш колко си бърз точен и на място играч. Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Brasnar
преди 3 години
Неразбираема статия, на кое място сме все пак? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
В заглавието сме на 4-то място, надолу в статията на 22-ро.... ???? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години