Здравният министър: Засилваме проверките, наблюдаваме неспазване на мерките

Броят на леглата, които имаме готовност да бъдат разкрити са 7307, 1008 са интензивни, посочи Ангелов

15.10.2020 | 10:17 Редактор: Юлия Христова

"Още когато започна епидемията, казахме, че ще спечелим битката с разум, интелект и дисциплина. Виждаме разколебаване на хората особено по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме, показват окачване на новозаболелите", каза на брифинга на НОЩ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.  .

Той изтъкна хубава тенденцията - имаме легла на национално ниво. Ако се задълбочи по области ситуацията, ще видим затруднения, стана ясно от думите му.

"Те се дължат на това, че не всички спазваме мерките, каквито са разписани. Нашите мерки са достатъчно приемливи и леки. Носене на маски на закрито, спазване на дистанция поне метър и половина, проветряване на помещенията", подчерта министър Ангелов.

По думите му се наблюдава неспазване и предстои завишаване на контрола. РЗИ-тата и МВР и всички институции с контролни функции ще осъществяват 24 часа контрол на всички места със събиране на големи групи от хора - търговски обекти, молове, нощни заведения. 

"Следим със загриженост какво се случва в социалните мрежи, клипчета, млади хора в заведения. Контролът ще бъде засилен", категоричен бе той.

"Броят на леглата, които имаме готовност да бъдат разкрити, е 7307. 1008 са интензивни. Имаме 19% заетост на леглата към днешна дата, 6% за пациенти с интензивно лечение", заяви проф. Ангелов.

1440 са случаите на медици с Ковид-19. 393 към вчера са активни, в лечебни заведения са 60. 7 са в интензивни отделения. Излекуваните до момента са 1030, починалите - 16.

"Използвам да призова да не се пътува в области Благоевград и Търговище, ако не е наложително. Там има 120 заразени на 100 000. Би довело до пренасяне на заразата до други райони и увеличаване на заболеваемостта", апелира здравният министър.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Засилвайте, ама затворете децата! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ами поне в превозните средства, където е най-нагъчкано, може да проверявате как се носят маските. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Само да не ни затворят пак Сигнализирай за неуместен коментар