Търговище е червена зона на заразата, лекари напускат

Двете най-големи гимназии в града минават на дистанционно обучение

15.10.2020 | 18:44 Редактор: Искра Ангелова

По-строги мерки срещу разпространението на коронавирус в Търговище, след като областта влезе в "червена зона". За последните 14 дни на всеки 100 000 души над 120 са заразени с Ковид-19

Двете най-големи гимназии в града минават на дистанционно обучение до края на седмицата. От областната болница призовават съседните лечебни заведения да поемат част от болните от Коивд-19, тъй като капацитетът на местната болница е запълнен. 

В двете гимназии в Търговище, в които учат по над 1000 деца, вече има няколко случая на коронавирус както при учители, така и при ученици. 

"Има около 190 деца, които са с грипоподобни симптоми, които знаете, че много приличат на симптомите на Ковид. Много от тях, които са си правили PCR тестове, са негативни тестове, но съществува една паника сред населението", каза кметът на Търговище Дарин Димитров.

6 екипа общински служители ще проверяват за спазване на епидемичните мерки в града. 

Всички легла за лечение на коронавирус в болницата в Търговище са заети. На този фон двама лекари подават молби за напускане.

"Моят апел, в едни такива времена е - ако колеги от съседни болници, имат свободни легла, нека ми се обадят. Имам транспорт, Ковид-линейка и всичко останало. Защото тази вълна не е еднаква в цялата страна. Ако тя отмине тук след две седмици, аз бих се отзовал на такъв зов за помощ, защото това е нормално", сподели зам.-директорът на МБАЛ Търговище д-р Иван Тянев.

От Областния щаб съобщиха, че има достатъчно предпазни облекла за медици. Заради увеличението на пациентите с Ковид-19 може да бъдат разкрити и по 10 нови места в двете общински болници – тази в Омуртаг и в Попово. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК