Заради високата заболеваемост: Планират по-строг контрол в Благоевградско

Отделенията в цялата област вече са запълнени 

15.10.2020 | 17:55 Редактор: Ивет Арабова

Извън столицата най-много заразени има в Благоевградска област - 53. От тях 50 са настанени в болница. След призива на здравните власти да не се пътува в района кметовете на общини планират затягане на контрола.

53-ма са новозаразените в Благоевградска област за последното денонощие. Сред тях е част от състава на ансамбъл "Пирин“. Вчера на видеоконферентна връзка кметовете на общини решиха да затегнат контрола. Започват проверки по заведенията за спазване на правилата, а на места ще има и ограничаване на масовите мероприятия. Причината - високата заболеваемост и пълните вече отделения в цялата област. Едно от тях е тубдиспансерът в Благоевград. 

"Току-що се запълни капацитетът от 10 легла. Това е ситуацията. Ние сме стари сгради и повечето болници са така и вътре има по 4-5 легла. Епидемиолозите казват, повече от двама в такива стаи, недейте да слагате", обясни управителят на СБАЛПФЗ-Благоевград д-р Петър Георгиев.

"Не знам как ще се справим. До момента община Благоевград е изразходвала около 340 хил.лв. за противоепидемиологични мерки. До този момент сме получили от държавата 10 литра спирт за тези месеци. Хубаво е държавата да мисли за болници, национални политики и т.н, но крайно време е да се обърне към общините в държавата, за да им съдейства", подчерта кметът на Благоевград Румен Томов.

Община Белица вече забрани временно сватбите. Вероятно това ще се случи и в други общини, а от следващата седмица в Разлог влиза нова заповед на кмета - за забрана на пазарите с изключение на тези, където се продава земеделска продукция. Утре ще заседава и кризисният щаб в Благоевград. Очаква се да се вземат допълнителни мерки.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК