Започват да изготвят списъци на желаещите да се ваксинират

Хладилниците за съхранение на медикаментите за имунизация вече са налични

07.12.2020 | 16:03 Редактор: Ралица Братанова

Всички хладилници ще бъдат договорени до края на годината. В началото на следващата – и получени. До три дни обаче местните структури трябва да организират и първите желаещи да се ваксинират. Това стана ясно след срещна на здравния министър и директорите на РЗИ-тата.

"Всички помещения, в които хладилниците ще се поставят, ще бъдат пригодени там, където е необходимо, за да влязат тези хладилници. В Бургас правят ремонт на помещението от петък. Вече са готови да го поемат. Навсякъде във всички РЗИ-та ще има фризери, където да бъдат разположени. Отделни малки хладилници, които да съхраняват ваксината, ще бъдат в мобилните екипи разположени“, допълни Ангелов.

Здравният министър обяви и резултата от срещата си с с директорите на шестте РЗИ-та, отговарящи за организацията по ваксинирането.

"Уточнихме с тях как ще действаме занапред. Тяхната задача е до четвъртък да изготвят списъците със желаещите медици, които са на първа линия, след това да изработят заедно с останалите директори на РЗИ, за които те отговарят да направят ясна логистика на необходимостта от мобилни екипи и бройката. В понеделник ще се съберем отново, за да отчетем всички специфики на всички райони. Във всеки район имаме специфики, които са различни“, каза още Ангелов.

Хладилната камера, която трябва да събере надеждите на първите желаещи ваксина в Бургас, ще бъде достатъчна за 80% от населението на трите области, които ще обслужва – Бургас, Ямбол и Сливен. 

Поставянето на уреда обаче се оказа истинско препятствие за екипите на местните структури. Освен набързо подготвено, помещението се оказа и тясно. Наложи се вратата на сградата да се разшири заради по-големите размери на фризера, а самият той беше обърнат наобратно при неговото поставяне на място.

Първите дози, които страната ни трябва да получи до края на годината, са 130 хил. Министър Ангелов увери, че в здравните инспекции ще има достатъчно хладилници, които да приемат пристигащите ваксини.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК