Първите хладилници за съхранение на ваксините вече са налични

Борисов: Още ни тревожи броят на починалите, но излизаме от тъмните класации

05.12.2020 | 11:10 Редактор: Ивет Арабова

Първите хладилници за съхранение на ваксините срещу Ковид-19 вече са налични. В това се увери и премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещават и складовете на БулБИО. 

Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу Ковид-19, ваксинирането се организира само пожелание и безплатно, с ваксини одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си днес в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБИО, информират от правителствената пресслужба. От понеделник започва и работата за организация по места в страната. 

"Тук са двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса. Можем да съберем над 100 000 дози ваксина само в единия. По първоначални данни първата пратка, която ще дойде, ще бъде 125 000“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който също беше на място с премиера Борисов. Здравният министър добави, че такива хладилници ще бъдат разположени в Столичната РЗИ, още днес ще се монтира един в РЗИ в Бургас, а другата седмица ще се създаде организация  и за останалите РЗИ в страната. "С проф. Гигов в понеделник събираме директорите на шестте РЗИ, които са отговорни за шестте района в  страната, за да създадем локалните логистични режими на поведение и разпределение на ваксината, организацията на таргетните групи“, посочи здравният министър. 

"За да бъдат и нашите хладилници максимално в услуга, единият ще бъде разположен във Варна, вторият в Пловдив и третият в София“, заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски. 

Министърът на здравеопазването отбеляза също, че в склада на БулБИО се съхраняват 11 000 флакона Ремдесивир, като в понеделник ще пристигнат още 6000 флакона. Министър Ангелов посочи, че препаратът е на разположение на болниците денонощно, като той е безплатен и достъпен за всички пациенти в България. 

"От данните, които виждаме в  момента – по 2500 оздравяват, което означава, че докторите и медицинските работници като цяло успяват много хора да излекуват. Да, все още ни тревожи броят на починалите, но вече излизаме от тъмните класации“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

Директорът на БулБИО Румен Кофинов запозна премиера и с напредъка по проектите, за които правителственото пое ангажимент да помага при предишното посещение на премиера в дружеството през април тази година. Тогава Кофинов представи пред министър-председателя инвестиционните проекти, които разработва БулБИО. 

Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз. Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти -имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне. Кофинов изтъкна, че ремонтът в лабораторията, който течеше през пролетта, вече е завършен. 

"Закупихме 10 кобили, конюшната е пред завършване. Закупен е специализиран апарат за плазма и от следващата година ще има производство“, отбеляза още директорът на БулБИО. "Това е ноу хау в България и  беше правилно да се възстанови“, изтъкна от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

10
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 месец
То половината народ го преболедувахме докато дойдат тия ваксини. Сигнализирай за неуместен коментар
9
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 месец
За 12 години Борисов докара България до първо място по смъртност, изпреварвайки Афганистан, Сомалия, Сирия и Йемен, а вече първо място и по ковид! Сигнализирай за неуместен коментар
8
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 месец
7
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 месец
Боко що не ходи да инспектира завода за нощни шкафчета - по ще му приляга. Сигнализирай за неуместен коментар
6
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 месец
От тъмните класации ще излезнем когато ГЕРБ излезе от властта. Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 месец
Българина е недоверчив и с право. Много трудно ще се достигнат над 75% ваксинирани в страната. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 месец
А тази ваксина въобще тествана ли е, как така изведнъж се появи, та нали уж трябвало години тестове за да се докаже, че е безопасна. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 месец
След дъжд качулка ми се вика това. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 месец
А Борисов дали ще се ваксинира, съмнявам се дълбоко. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 месец
Е как така плазма от коне? Сигнализирай за неуместен коментар