Проф. Красимир Гигов: Дори преболедувалите е добре да се ваксинират

Първите 125 000 дози ще бъдат за хора, които работят в критичните сектори

06.12.2020 | 10:40 Редактор: Ивет Арабова
Проф. Красимир Гигов: Дори преболедувалите е добре да се ваксинират

"Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу Ковид-19. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет“. Това каза пред БНР проф. Красимир Гигов, който оглави Националния ваксинационен щаб. 

Той поясни, че първите 125 000 дози ще бъдат за хора, които работят в критичните сектори.

"Работата на щаба е да прецизира бройката от съответните групи и да започне ваксинирането. Хладилниците, които имаме, са достатъчни, за да съхраняват дозите. Ваксинирането ще започне още с пристигането на ваксините в края на месеца“, добави проф. Гигов. 

По думите му дори преболедувалите е добре да се ваксинират. 

"Правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина. Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира. Няма да се изключим от активно наблюдение на ваксините. Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи“, посъветва експертът.

Проф. Гигов подчерта, че специалисти по веригата ще преценят съотношението полза - риск, тоест, дали ползата е по-голяма от риска, ако не си направим една ваксина.

"Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт. Нека вярваме на науката“, отбеляза началникът на Националния ваксинационен щаб.

Той е категоричен, че при извънредно положение държавата се натоварва с финансирането на всички спасителни операции, затова ваксините ще бъдат безплатни за всички. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Вярно
преди 3 години
Красимир Гигов, първо трябва да се ваксинирате вие и твоето семейство и роднини... След това ГЕРБ и семейства и администрация а после да видим какви са последствията, и след това може да обсъждате за нормалните хора. След това в затвора всичките вас... Сигнализирай за неуместен коментар