Хората над 65 години ще пазаруват само между 8 и 10 сутринта

Прозорецът може да бъде изместен следобед от 14 до 16 ч.

12.11.2020 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Хората над 65-годишна възраст ще може да пазаруват само между 8 и 10 часа сутринта. Това стана ясно на брифинга на здравния министър и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Наясно сме какво предстои - дни, в които може да има мъгли, студ. Ако това се случи, този прозорец ще бъде изместен следобед от 14 до 16 ч.", заяви проф. Костадин Ангелов. 

Учениците от 5 до 12 клас ще преминават към дистанционно обучение при 15% отсъстващи заради Ковид-19. Отделно щабовете по общини могат да надграждат тези мерки с по-сериозни такива. 

Цялата карта на България вече е оцветена в червено и продължава реорганизацията в болници за обособяване на Ковид отделния. А координационния тцентър в Инфекциозна болница ще бъде закрит, стана ясно още от брифинга в Министерския съвет. .

Доц. Мангъров, който вече оглавява Ковид отделението в Инфекциозна болница, се обяви против карантинирането на контактни лица. Според него това до голяма степен е безсмислено, тъй като данните показват, че към днешен ден около 1/3 от направените тестове са положителни. 

Директорът на "Пирогов" - проф. Асен Балтов, обаче категорично обяви, че не е съгласен с изводите на доц. Мангъров. Той настоя, че трябва да се спазват карантинните мерки и трябва да има самодисциплина. 

Всички специалисти обаче се обединиха около едно – няма категорично доказателство за ефективността на медикаментите, които в момента се използват за лечението на Ковид-19. Затова хората не трябва да се презапасяват с лекарства и да се самолекуват.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Наистина няма смисъл да са под карантина контактните ако нямат симптоми...на днешия етап почти всички сме контактни. Сигнализирай за неуместен коментар