Рековалесцентната плазма не е панацея и може дори да навреди

За това предупреди директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов 

12.11.2020 | 11:01 Редактор: Тодор Петров
Рековалесцентната плазма не е панацея и може дори да навреди

Директорът на болница "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов обяви, че натискът върху лечебните заведения намалява. 

"При нас за последните 24 часа стана на 1/3. Отвориха се още много отделения в София. До началото на следващата седмица в София ще имаме над 3000 легла за средно тежки и тежки случаи, както и 400 легла за интензивно лечение. Никой няма да бъде връщан и размотаван, но не може една травматология изведнъж да стане отделение за лечение на коронавирус", заяви той на брифинг в Министерския съвет.

Проф. Балтов благодари на Столичната община, която е успяла да реализира предложения проект в ДКЦ-тата да се обособят кабинети за бързи антигенни тестове.

"В "Пирогов" не повече от 1/3 от пациентите имат нужда да се правят допълнителни неща, повечето са без симптоми или с много леки симптоми. Те могат спокойно да бъдат лекувани вкъщи. Личният им лекар да следи тяхното състояние", посочи директорът на "Пирогов".

Той уточни, че бързият антигенен тест не е меродавен за единната информационна система и трябва да се потвърди от PCR тест. Човек трябва да се самоизолира, докато изчаква резултата от PCR теста, отбеляза проф. Балтов.

"За рековалесцентната плазма се оказа, че в нея има антитела, които не са точно тези, спиращи коронавирусната инфекция. Това не е панацея. Може даже да усложни състоянието на пациента. Ремдесивирът е тежък препарат, който има много странични ефекти", изтъкна още шефът на "Пирогов".

"Всички трябва да спазваме мерките, контрола и дисциплината", завърши проф. Балтов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
То добре че има тестове Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Направо да започне кампания за снабдяване на хората с кислородни апарати по домовете си - най-сигурно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
А така, ще приказваш само това, което ти нареди Бате Бойко. Сигнализирай за неуместен коментар