Справяме се успешно с коронавируса, обясниха философията на мерките

На седмо място сме по смъртност в ЕС, обяви здравният министър

12.11.2020 | 10:32 Редактор: Тодор Петров
Справяме се успешно с коронавируса, обясниха философията на мерките

"Наблюдава се трайна тенденция на повишаване на излекуваните пациенти. Почти наближават 1000 души на денонощие. Заетостта на леглата за неусложнени случаи е 4%, заетостта на интензивните легла към вчера е 23%. Тези числа са абсолютно условни, защото тече реорганизация на цялата здравна система. Най-голям процент заетост се наблюдава в Благовград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен", заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той подчерта, че общият брой на заразените медици е 3459. 1802 са активните случаи, от които на домашно на лечение са 1672-ма. В лечебни заведения са 121 медици, а 9 са в интензивен сектор. До момента има 22-ма починали медицински специалисти. 

"Успяваме да се справяме успешно с контрола върху коронавирусната инфекция в страната. По отношение на 14-дневната заболяемост, България се намира на 16-о място в ЕС, а по отношение на смъртността сме на седмо място", съобщи проф. Ангелов.

По думите му смъртността показа нивото на организацията на здравната система и възможността на системата да се справи с тази криза. Пред България по смъртност са Чехия, Белгия, Унгария, Полша, Словения и Хърватска. Измерими с нашата смъртност са Испания и Франция.

"Мерките, които взехме, бяха продукт на изключително задълбочен анализ. Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта и ефективен контрол на заболяването. В училищата сме възприели, че при 15% заболяемост всички училища се извеждат в електронна среда на обучение - това е рамката за цялата страна. Отделните щабове по общини могат да надграждат тези мерки", обясни здравният министър.

По думите му има изключително добра координация с всички общински и областни щабове. Има готовност да бъдат разширени "зелените коридори" за пазаруване на хората над 65 години.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Стига с тези класации, никого не топлят Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не е важно на кое място сме, вжното е да вървим към по-малко починали и по-малко болни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
По- самодоволно управление, не съм виждал. Не стига , че се о...ха. ами сега и герои искат , да се изкарат. Сигнализирай за неуместен коментар