Колективна оставка в диспансера по трансплантации в "Александровска"

Тя идва след трансформирането му в Ковид отделение

11.11.2020 | 18:31 Редактор: Ивет Арабова

Колективна оставка е подало цялото ръководство на диспансера за бъбречно-трансплантирани пациенти в "Александровска болница". След заповедта на здравния министър за реорганизация на всички държавни болници, за да могат да приемат Ковид пациенти, единственият в страната диспансер за наблюдение на пациенти, претърпели бъбречна трансплантация, се трансформира в Ковид отделение. В диспансера се наблюдават над 600 души от цялата страна. Една от тях е Христина Колева. Днес тя е посетила болницата, за да разбере къде ще е редовният ѝ преглед, който трябва да се състои след броени дни. 

Никой не отговаря на въпросите ѝ, става ясно, че няма да има и кой да я прегледа. Причината - целият екип на Клиниката по нефрология и трансплантации към УМБАЛ "Александровска болница”, е подал оставка. 

В бившия вече диспансер Христина се натъква и на изненадваща за нея гледка. Заедно с други трансплантирани, тя вижда с очите си как служители слагат медицинските досиета на всички пациенти в чували и ги местят, но не се знае къде. 

По ирония на съдбата, Христина е адвокат по медицинско право. По думите ѝ това, което се е случило пред очите ѝ е незаконно. СНХ - Христина от 5и9 

"За мен е още по-жестоко и още по-грозно, защото виждам нарушенията", сподели тя.

От ръководството на "Александровска болница" потвърдиха, че е предприета процедура по преместването на медицинските документи на трансплантираните пациенти, но не дадоха повече информация.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК