В сила са допълнителните мерки в борбата срещу Ковид-19

Те ще важат до 30 ноември

12.11.2020 | 07:25 Редактор: Ивет Арабова
В сила са допълнителните мерки в борбата срещу Ковид-19

Допълнителни противоепидемични мерки влизат в сила у нас от днес със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

До 30 ноември в цялата страна се преустановяват присъствените часове за учениците от 5 до 12 клас. Мярката важи за областите с достигната 14-дневна заболеваемост над 119,9 на 100 000 души население и 15% отсъстващи ученици по причини, свързани с поява на симптоми на Ковид-19 през последната седмица. Решението за преминаване към електронно обучение ще се взима от министъра на образованието и науката. 

Остава забраната за извънкласни дейности и присъствени часове в занималните, езиковите и образователни центрове. Във висшите учебни заведения също продължава неприсъственото обучение, като изключение ще се прави само за специалностите, при които е невъзможно практическите занятия да бъдат проведени в електронна среда.

Всички заведения за хранене и развлечения могат да работят само между 06:00 и 23:30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете.

От 8 до 10 часа остава така нареченият "зелен коридор" за хората над 65-годишна възраст за пазаруване в магазините за хранителни стоки и аптеките. Лица под тази възраст няма да бъдат допускани. Във всички търговски центрове малолетните и непълнолетни могат да влизат само с пълнолетен придружител. 

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК