Пациенти остават без алтернатива след оставката в "Александровска"

Детето на Кети Виденлиева се ражда с бъбречна недостатъчност

11.11.2020 | 18:45 Редактор: Ивет Арабова

Кети Виденлиева е медицинска сестра и майка на три деца. Синът ѝ се ражда с бъбречна недостатъчност. След години се налага трансплантация. Заради ниските си доходи жената заминава за Германия , за да изкара пари за трансплантацията на сина си. Когато се връща обаче се оказва, че има рак и синът ѝ принуден да продължи известно време с диализата. 

"В момента, в който аз свърших моите химиотерапии, лъчетерапии, тръгнахме за Турция. Там го трансплантираха. Всичко беше успешно и се върнахме в България. Той беше диспансирилизан в "Александровска болница", в единствената клиника , в която ги наблюдават. И така ходихме ежемесечно на прегледи", сподели Кети. Сега след колективната оставка в диспансера на Александровска болница, синът на Кети остава без лечение. 

"Моят син беше записан утре за контролен преглед и протоколът за скъпоструващите лекарства му е изтекъл и той няма в момента лекарства. Той дължи животa си оттук нататък на тези лекарства", разказва тя.

Когато звъни в клиниката, никой не може да ѝ каже какво ще се случи и къде може синът ѝ да получи необходимите лекарства и преглед. 

"Днес се обаждам. Казват ми: "Клиника по трансплантации няма и ние не можем да ви кажем какво да правите. Няма друга болница. Това е единственото отделение, в което правят прегледи и дават протоколите за скъпоструващите лекарства. Цялата ситуация рефлектира върху пациентите. Искам да кажа на всички лекари, че докато спасяват едни пациенти, други умират. Други, за които са хвърлени страшно много пари и борбата е била жестока, за да оцелеят тези хора", казва Кети Виденлиева.

Сега единственият шанс за следващите най-много два месеца остава размяната на лекарства с други трансплантирани през групи във Facebook.

"Няма от къде да вземем лекарства. Не знам. Честно ви казвам, ако аз нямах тези три деца в тази държава, аз щях да я напусна, ако имах възможността да замина за Германия и там да работя като сестра. Няма на кого да си оставя децата", разказва Кети.

От "Александровска болница" заявиха, че утре ще дадат подробности кой ще поеме лечението на пациентите от диспансера. А самите пациенти обявиха, че ще излязат на протест в петък.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК