Ковид-19 отлага експедицията до Антарктида за януари

Учените ни са имали уверението на испанските си колеги, че ще пътуват с техния кораб

10.11.2020 | 23:00 Редактор: Юлия Христова
Ковид-19 отлага експедицията до Антарктида за януари

Заради пандемията, 29-та експедиция за Антарктида ще бъде отложена за януари. Това обясни пред "Монитор” директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Тогава трябва да замине първата група, която ще се състои от шест души. Сезонът обаче ще бъде удължен, най-вероятно до април. Те отново ще бъдат логистици и ще се погрижат за отваряне на базата ни там.

"Обикновено първата група учени празнува Архангел Михаил в Ушуая. Но знаете, че тази година е доста особена, не само за полярните изследвания, а и за целия свят. Ние се съобразяваме с пандемичната обстановка и изискванията на страните, които са врата към Антарктида”, коментира проф. Пимпирев.

Учените ни са имали уверението на испанските си колеги, че ще пътуват с техния научно-изследователски кораб "Есперидес”. За целта полярниците ни ще тръгнат от Летище "София” след отрицателни PCR-и. В Чили ще им бъде осигурен зелен коридор, за да преминат през празна зала и да се качат директно на самолета за Пунта Аренас. Там пък веднага със специални автобуси ще бъдат извозени в хотели и групата ще е под карантина две седмици. Първата седмица персоналът ще им доставя храна пред стаите, като всеки ще бъде настанен в самостоятелно помещение. След седмица ще им бъде направен отново PCR и ако е отрицателен, учените ще могат да контактуват помежду си. Едва тогава ще могат да се качат на кораба, като няма да имат право да влизат в града.

"Нямаме прекъсване в българските експедиции от 1993 година и щеше да е престъпление, ако не изпратим хора на базата. А и това е научна инфраструктура, тя трябва да се подържа всяка година. Има много уреди, които отчитат параметрите на климата, на морското ниво. Дори по време на антарктическата зима, когато няма хора там, уредите записват”, каза проф. Пимпирев.

Тази година учените ще заложат на рутинни изследвания, които трябва да приключат. Става дума за мониторинг на климатичните промени. Ще продължи работата и по изследване на микроограгнизмите дрожди, които виреят в антарктически почви. От тях се извлича субстанции, които вече показват добри показатели да блокират растежа на клетките при левкемия.

"По този проект работят учени от Пловдив, надявам се скоро да се премине и през клинични проучвания”, обясни проф. Пимпирев. Новите проекти пък ще стартират по време на 30-та юбилейна експедиция.

"Надявам се, че пандемичната обстановка ще се промени и към март да можем да изпратим учени, които работят по програмата за полярни изследвания. Но засега няма транспорт до там, ще изпратим минимум хора, за да може базата да е пусната в действие и да няма мъртъв сезон”, добави още проф. Пимпирев.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Д.ИВАНОВА
преди 3 години
Е,това вече е смешно..при тези температури в АНТАРКТИДА..КОВИД 19 е ПОЛИТИКА и ИКОНОМИКА . В историята на човечеството светът не помни такава блокада,ограничения и масова психоза на ВСИЧКИТЕ ХОРА НА ПЛАНЕТАТА !!! Сигнализирай за неуместен коментар