България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проф. Пимпирев: Антарктида отговаря на въпроса как да преборим коронавируса

Изследователят е убеден, че българската експедиция ще се състои

07.07.2020 | 09:21 Редактор: Ивет Арабова

В уроците по география учим, че Антарктида е мястото с най-ниски средни температури, най-ниски валежи, най-силни ветрове и най голяма средна надморска височина. Сега можем  да добавим и актуалната информация, че леденият континент е единственият незасегнат от коронавируса. 

Как най-южната суша на земята се пази от инфекцията и ще се проведе ли по план следващият полярен сезон?

"Антарктида е континентът на бъдещето, тя отговаря и на въпроса как да се преборим с коронавируса. В момента има 1 000 души там, там условията са такива, че вируси не виреят. Там също има карантинни мерки", каза в студиото на "България сутрин" изследователят проф. Христо Пимпирев.

Той обясни, че им предстои много важен антарктически сезон - има за изпълнение много важна програма и всички са "на нокти" какво ще се случи.

"На Антарктида живеят микроорганизми, които са ендемични - живеят само там. Който организъм се е приспособил да живее там, е уникален.  Фармацевтичните компании дават големи пари за изследвания на Антарктида", посочи проф. Пимпирев.

По думите му в момента се изпълнява национална полярна програма - строителство на инфраструктура, за което има финансиране. Той се надява, че експедицията няма да претърпи съкращения.

"Български полярници ще отидат, работата не може да се изостави. Абсурдно е да няма експедиция, надявам се финансирането ѝ да не бъде намалено, защото това е национален приоритет", подчерта изследователят в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той нарече Антарктида "кухнята на времето по света".

"За първи път от 50 г. насам от Делхи се видяха Хималаите. Природата не може да си отдъхне за два месеца. Когато отидем на Антарктида, ние живеем в изолация, но знаем, че ще е така. Човек не е устроен в 21 век да си седи вкъщи - и в пещерите са излизали навън да ловуват", обясни проф. Христо Пимпирев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Ние чакаме и силно се надяваме или вируса да отмине или ваксина да се направи.. Сигнализирай за неуместен коментар