Експерти: Ледът в Гренландия и Антарктида се топи скоростно

Покачването на морското равнище може да е най-пагубното

13.03.2020 | 14:53 Редактор: Искра Ангелова
Експерти: Ледът в Гренландия и Антарктида се топи скоростно

Ледът в Гренландия и Антарктида се топи 6 пъти по-бързо, отколкото през 90-те години, което води до повишаване на морското равнище. Това предизвиква заплаха от голямо наводнение до 2100 г. в райони, в които днес живеят около 400 милиона души, предупреждават учените.

Това е оценката на 89 изследователи, най-всеобхватната до момента, съобщава “Сабах”.

Арктическата топла вълна от миналото лято вероятно ще счупи рекорда от 2011 г. по загуба на полярен лед от 552 милиарда тона, съобщават публикации в "Nature". Това е приблизително еквивалент на 8 олимпийски басейна, изтичащи се в океана всяка секунда, информира БГНЕС.

Покачването на морското равнище може в крайна сметка да се окаже най-пагубното следствие от въздействието на глобалното затопляне. Всъщност именно допълнителните сантиметри – а може би и метри до 22 век – правят бурите вследствие на тропически циклони по-смъртоносни и разрушителни, казват експертите.

"Всеки сантиметър повишено морско равнище води до наводняване на бреговете и до крайбрежна ерозия, нарушава живота на планетата", казва професорът от университета в Лийдс Андрю Шепърд, който ръководи проучването заедно с Ерик Айвънс от НАСА.

"Ако Антарктида и Гренландия продължат да следват най-лошите сценарии от затоплянето на климата, те ще доведат до допълнителни 17 сантиметра повишаване на морското равнище до края на века", казва той в изявление.

Почти целият лед, който изчезва от Антарктида и половината от този от Гренландия, са предизвикани от затопляне на океанската вода, ускоряващо движението на ледниците към морето. Океаните помагат на човечеството, като абсорбират повече от 90% от излишната топлина от глобалното затопляне. Останалата част от ледените загуби на Гренландия се дължи на повишаващата се температура на въздуха.

Гренландия и Западна Антарктида – за които мнозина учени твърдят, че вече са преминали точката, от която няма връщане, и в крайна сметка ще загубят целия си лед – заедно притежават замръзнала вода, която би могла да вдигне океаните с до около 13 метра. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК