2020 г. - най-критичната в борбата с глобалното затопляне

Срещата на върха между ЕС и Китай е най-важното събитие за климата тази година

13.01.2020 | 17:25 Редактор: Искра Ангелова
2020 г. - най-критичната в борбата с глобалното затопляне

2020 г. е най-критичната година относно плана на човечеството да избегне куршума на катастрофалното глобално затопляне, заявиха експерти, предупреждавайки че трудният път към безопасността е пълен с клопки - от изборите в САЩ до Brexit.

Когато нациите подписаха Парижкото споразумение през 2015 г., което има за цел да ограничи повишаването на глобалната температура под 2 градуса по Целзий до средата на века, те се договориха за обособяване на петгодишни периоди, в които действията по климата могат да бъдат приложени, оценени и засилени.

2020 г. е годината, в която сделката влиза в сила, но въпреки това близо три десетилетия на дипломатически спорове са далеч от онова, което науката казва, че е необходимо за предотвратяване на катастрофални промени в климата, пише Investor.bg.

Факторът "Тръмп" 

Доналд Тръмп шокира света през 2017 г., когато заяви, че САЩ - най-големият производител на парникови газове в световната история - се оттеглят от Парижкото споразумение.

Очаква се Вашингтон да напусне сделката на 4 ноември.

Brexit

Парижкото споразумение беше останало на заден план в Европа известно време, тъй като Брюксел се бе съсредоточил върху драмата с излизането на Великобритания от ЕС – процес, който продължи твърде много време.

Съществуват опасения, че търговските преговори за Brexit с Брюксел, които ще продължат до COP26, ще отнемат от фокуса върху климата.

Срещата на върха между ЕС и Китай

Най-важното събитие за климата през 2020 г. вероятно ще изпревари изборите в САЩ. През септември на срещата на върха ЕС-Китай в Лайпциг най-големият единен пазар в света ще се опита да тласне най-големия производител на въглеродни емисии в света към постигане на по-големи ангажименти за намаляване на емисиите.

Ли Шуо, старши съветник по глобалната политика за Източна Азия в "Грийнпийс", заяви, че тази година предоставя огромна възможност на Китай да покаже глобално лидерство в областта на климата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК