Пандемията отново повдигна дебата за климатичните промени

МАЕ: Само огромните инвестиции в чиста енергия могат да помогнат за преодоляване на кризата

13.10.2020 | 11:56 Редактор: Ралица Братанова
Пандемията отново повдигна дебата за климатичните промени

Само огромните инвестиции в чиста енергия могат да помогнат за преодоляване на икономическата криза, причинена от новата пандемия от коронавирус, като същевременно насочат света по пътя към постигане на целите за забавяне на климатичните промени, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В своя годишен доклад, разглеждащ енергийните пазари през следващите десетилетия, МАЕ представя няколко сценария, докато правителствата се опитват да балансират здравето на своите граждани и техните икономики.

За първи път докладът на "World Energy Outlook" включва път, по който светът ще постигне въглероден неутралитет през 2050 г., твърди АФП. Това е цел, която някои правителства вече са си поставили и такава, която би помогнала да се гарантира, че повишаването на глобалните температури ще се ограничи до доста под 2 градуса С, основната цел на Парижкото споразумение от 2015 г.

"Въпреки рекордния спад на глобалните емисии тази година, светът далеч не прави достатъчно, за да ги постави в решителен спад", каза директорът на МАЕ Фатих Бирол. 

"Икономическият спад временно само временно намали емисиите", добави той.

МАЕ изчислява, че свързаните с енергията емисии на CO2 ще спаднат със 7% тази година, предава БГНЕС. Но докато правителствата обмислят допълнителни икономически стимули, те могат да постигнат своите климатични цели, като насочат инвестициите към чиста енергия.

"Етапна промяна в инвестициите в чиста енергия, в съответствие с плана за устойчиво възстановяване на МАЕ, предлага начин за стимулиране на икономическото възстановяване, създаване на работни места и намаляване на емисиите", твърди докладът.

Преминаването към това, което МАЕ нарича своя сценарий за устойчиво развитие, води до "по-чист въздух, отколкото по време на блокирането през 2020 г. без прекъсвания в икономическата дейност или живота на хората“.

Агенцията обаче предупреди, че добавянето на възобновяеми източници на енергия към електрическата мрежа няма да бъде достатъчно, тъй като съществуващата индустрия трябва да намали въглеродния си отпечатък. Редица държави са си поставили цели да станат въглеродно неутрални през 2050 г., като например ЕС, и за първи път МАЕ планира какво ще е необходимо за постигането на тази цел в световен мащаб.

В допълнение към допълнителното ускоряване на усвояването на чиста енергия и електрически превозни средства, МАЕ установи, че индивидуалното поведение ще трябва да се промени с по-малко пътуване с кола на кратки разстояния, по-големи ограничения на скоростта и по-малко полети на къси разстояния.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години