Страховете и митовете, които витаят около приемането на еврото

Коментар на евродепутата от БСП Цветелина Пенкова

15.10.2020 | 22:06 Редактор: Ивет Арабова

70% от българите се страхуват от приемането на еврото. Това показва проучване, което ще бъде представено утре в УНСС. 30% от запитаните признават, че за тях еврото е много по-надеждна валута от лева, долара или швейцарския франк.

Какво е в основата на притесненията ни като страна, която вече е в чакалнята на Еврозоната?

"Влизането ни в Еврозоната е следващата логична стъпка. В първата част на дискусията утре ще представим какъв е начинът една страна да влезе подготвена в Еврозоната. Във втората част с експерти и икономисти ще дадем обзор какво е състоянието на Еврозоната и какви са рисковете", каза евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова в предаването "Денят ON AIR".

Тя добави, че изводът от проведеното изследване е, че витаят страхове и митове, но много от гражданите признават, че липсва достатъчно информация по темата.

"Голяма част от страховете са неоправдани, ако погледнем данните от другите държави, които са приели еврото. Основното притеснение е за повишаване на цените и инфлация. Говорейки с колеги, те споделиха, че обществените нагласи са били подобни в Нидерландия", подчерта евродепутатът.

Тя отбеляза, че в Словения в първите месеци след приемането на еврото цените са били представяни в местната валута и в евро, за да видят хората, че цените остават еднакви.

"Рискът от спекула винаги съществува. Ние сме с фиксиран курс спрямо еврото, част сме от Еврозоната, но нямаме право на глас на масата, на която се взимат решенията. Бидейки част от Еврозоната, може да се ползваме от допълнителни помощи и да сме фактор, нашата икономика да влияе на европейските икономики. Ще отпаднат голяма част от банковите и транзакционните такси", посочи Цветелина Пенкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ трябва да се водят дискусии, за да се онагледят какви са притесненията и защо те са неоснователни. 

"Резолюцията се отнася за оценка на настоящето управление, а не за икономическото състояние и стабилността на страната. Има разместване на пластовете по отношение на политическата подкрепа от страна на българското общество. Има специален параграф в резолюцията, който очертава, че се подкрепят правата на българските граждани", допълни евродепутатът.

Според нея политическата риторика у нас е достигнала нива и граници, които не бива да се прекрачват. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК