България може да остане в чакалнята на еврозоната до 10 години

В последните години се удължава периодът на престой в ERM II

17.07.2020 | 11:46 Редактор: Ивет Арабова
България може да остане в чакалнята на еврозоната до 10 години

България може да остане в зоната на валутно-курсовия механизъм ERM II дори 10 години и да повтори сценария на Литва и Латвия заради все още неосъществени икономически и съдебни реформи. Това прогнозира в интервю за БНР Ясен Георгиев от Института за икономическа политика.

"Има минимален период за престой в т.нар. "чакалня на еврозоната" – 2 години, но няма указана горна граница колко време една държава ще пребивава в това преддверие", пояснява Ясен Георгиев.

"Тенденцията през последните години показва, че се увеличава периодът на пребиваване в ERM II. Словения например е престояла близо 3 години в "чакалнята“, Малта и Кипър също около 3 години, преди да приемат еврото. Но страни като Литва и Латвия са стояли съответно 11 и 10 години. Това е дълъг процес, който няма да доведе до бързото приемане на България в еврозоната“, подчерта специалистът.

Той изтъкна, че една от неизвършените реформи, които предстои да се случат заради поетите ангажименти, касае държавните предприятия.

"Това ще доведе до оптимизация, до съкращения в тези предприятия и това ще има своята социално-икономическа цена. На второ място трябва да продължат реформите в сферата на съдебната система. Така че периодът на пребиваване на България в преддверието на еврозоната може да бъде много по-дълъг от този, който досега сме наблюдавали в другите държави. Ако  средно те са пребивавали около 5 години, ние по-скоро вървим към вариант, в който България ще има много по-дълъг период на подготовка за същинското приемане на еврото. Много е вероятно да повторим сценария на Литва и на Латвия“, смята експертът.

Ако ограниченията заради коронавируса са били задържани за по-дълъг период, България е можела да си осигури по-добър старт на туристическия сезон, смята Георгиев. Сега по думите му има охлаждане на желанието да се посещава страната ни от туристи от важни за нас пазари.

"Вътрешното потребление сега е под потенциала си, което е видно от статистиката.Налице е спад в доходите и отлагане на инвестиции и покупки за бъдещ период. Ако това потиснато вътрешно потребление се съчетае с продължаваща криза в Европа, съвсем естествено е следващото полугодие да бъде много по-негативно за българската икономика. Все още обаче не говорим за трайно стагниране на икономиката", уточнява Георгиев.

"Трудно ще бъде тази година да има добри новини в сферата на икономиката. Очакваме спад на брутния вътрешен продукт около 7%. Все още всички прогнози са за една V-образна криза, тоест много рязък спад през тази година и бързо възстановяване през следващата година", казва още Ясен Георгиев.

Снимка: Bloomberg/Angel Navarrete

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
А, дано! Хич не ни е притрябвало Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
България може и 20 години да почака. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
10 години чакане!!! бойко какво се радваше толкова? Сигнализирай за неуместен коментар