Хампарцумян: Състоянието на ЕС е разклатено, но еврозоната е стабилна

Присъствието ни в ERM II ще даде преимущества за бизнеса, посочи банкерът

15.06.2020 | 21:40 Редактор: Александра Иванова

Влизането на страната ни във валутния механизъм ERM II или т. нар. "чакалня на еврозоната", бе въпрос на време. Като страна членка на ЕС това е задължителен елемент от членството ни в Съюза. На извънредно заседание правителството реши държавата да придобие близо 19% от акциите на "Първа инвестиционна банка". Целта е да бъде преодоляно последното препятствие пред страната ни за присъединяване към ERM II.

Председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян заяви пред "Денят ON AIR", че ходът, който е предприела страната ни, е бил един от възможните. А присъствието ни в eврозоната ще даде преимущества за бизнеса и усещане за стабилни пари на хората.

"Това беше възможното решение. Най-доброто решение беше да се намерят частни инвеститори, които да купят банки в тази част на света. Държавата има по-големи цели, отколкото капиталовата адекватност на една банка", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Според Хампарцумян състоянието на ЕС е разклатено.

"Нека не се лъжем - съвременното състояние на ЕС не е устойчиво. Самата структура на еврото, когато имате обща валута, е трудно управляема, но eврозоната е най-добрият проект, който можеш "да видиш и да пипнеш", тя е стабилна. Но и да не забравяме, че ние сме задължени да направим тази крачка", посочи банкерът.

Хампарцумян изтъкна също, че около 60% от БВП на страната ни се дължи на износ и търговия с Европа.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК