България поиска финална оценка за присъединяване към чакалнята на еврозоната

Премиерът Борисов и френският президент Макрон са провели телефонен разговор

30.04.2020 | 15:07 Редактор: Александра Иванова
България поиска финална оценка за присъединяване към чакалнята на еврозоната

България е изпратила писмо до Европейската централна банка за завършване на процеса на оценка за установяване на тясно сътрудничество по отношение на Банковия съюз.

Оценката се прави от Франкфурт и е предпоставка за последващо кандидатстване и приемане във валутно-курсовия механизъм ERM II, известен като чакалнята на еврозоната. Все още от българска страна има работа по увеличаване на капитала на една от търговските банки.

Към момента официално заявените срокове за приемането ни са през юли, потвърдени неведнъж от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и тази сутрин в телевизионно интервю от гуверньора на БНБ Димитър Радев, цитиран от БНР.

Oт прессъобщение на правителствената информационна служба стана ясно, че премиерът Бойко Борисов и френският президент Еманюел Макрон са провели телефонен разговор.

В рамките на разговора Борисов е благодарил, че още през 2018 г. по време на българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон е подкрепил идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната.

"Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ", е казал още министър-председателят.

Борисов е заявил още, че страната ни ще участва в планираната за идния понеделник международна виртуална донорска конференция, която търси финансиране за борбата с Ковид-19. В този контекст България обмисля поемането на финансов ангажимент, посочил българският премиер в телефонния си разговор с Еманюел Макрон. 

Борисов и Еманюел Макрон са обсъдили и актуалните данни за разпространението на коронавируса и мерките, доказали ефективност при ограничаване на заболяването.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
AC
преди 3 години
Референдум няма да помогне, пари на вятъра. Хората не са запознати с материята, даже няма да увъртам в случая, ще кажа директно. Основната част от населението е твърде глупаво, такива въпроси не могат да се решават с референдуми. Съжалявам, искаше ми се да не е така но това виждам. Референдум върши работа за по-прости теми, например: "Искате ли мандата на президента да се промени от 6 на 5 години?" И подобни. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
Здравко
преди 3 години
Пътят е целта - ЕВРОЗОНАТА!!!!!България друг път няма! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
РЕФЕРЕНДУМ за еврозоната! Никаква чакалня! Сигнализирай за неуместен коментар