Държавата придобива 19% от капитала на ПИБ срещу 140 млн. лв.

Целта е банкова стабилност и приемане в "чакалнята" на Еврозоната 

12.06.2020 | 13:46 Редактор: Тодор Петров

На извънредно заседание правителството бе решено държавата да участва в увеличаването на капитала на "Първа инвестиционна банка". Така държавата ще има около 19% от капитала на банката, като стойността на закупените активи е в размер на около 140 млн. лева.

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че това се прави с цел да поемем към "чакалнята" на Еврозоната и да се стабилизира "Първа инвестиционна банка". Според правителството влизането ни в "чакалнята" ще повиши кредитния ни рейтинг и ще даде по-добра банкова стабилност на България.

Парите, които ще даде държавата, не са финансова помощ, тъй като ще бъде записано, че ПИБ трябва да откупи активите си от Българската банка за развитие. Все още не е ясно в какъв период трябва да стане това.

При закупуването на активите участва и частен инвеститор, но не е ясно кой е той.

"Целта ни е през юли този процес да приключи. Веднъж завинаги българите да не се плашат, че някой ще им фалира банките. С огромни усилия успяваме след това да върнем обратно милиарди", заяви Борисов.

Според експерти условията отправени от ЕЦБ към България са неоснователно високи. "Предствавлява едно свръх притеснение от страна на ЕЦБ, съзиране на проблеми там, където проблем няма", коментира финансистът Емил Хърсев.

Държавата отрече да става дума за нерегламентирана държавна помощ.  "За да не е държавна помощ и да не е обвинена българската държава, трябваше не по-малко от 30% от предложените от аукциона собственици. Считаме, че това условие е изпълнено", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

От сделката Българската банка за развитие ще се оттегли, когато се появи голям чуждестранен инвеститор. Правителството е категорично, че хазната няма да бъде ощетена.

През юли ще стане ясно дали ще получим зелена светлина за влизане в чакалнята на Еврозоната. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Аз не искам да влизаме в евро зоната! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години